Regija
0

Beograd: Na suđenju za Ovčaru svjedočio Miroslav Radić

FENA
Na ponovljenom suđenju optuženima za ratni zločin na Ovčari 1991. godine, pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu, u ponedjeljak je na pitanja obrane i optuženih o evakuaciji vukovarske bolnice odgovarao bivši oficir JNA Miroslav Radić, koji je prošle godine u Haškom sudu oslobođen optužbe za ratni zločin na Ovčari.

Radić je u svojem svjedočenju potkraj prošle godine negirao da je znao za zločin na Ovčari, tvrdeći da u vrijeme kad je počinjen zločin nije ni znao da postoji Ovčara, niti je imao potrebe znati što se događalo izvan Vukovara i izvan zone za koju je bio odgovoran.

Civilno stanovništvo iz bolnice evakuirano je 20. studenoga u večernjim satima, u prisutnosti pripadnika JNA i Crvenog križa, kazao je Radić. Na to je reagirao drugooptuženi Stanko Vujanović, nekadašnji zamjenik zapovjednika tadašnje Teritorijalne obrane, koji tvrdi da je evakuacija bolnice bila dan ranije, te da svjedok "namjerno mijenja datum i konstruira nešto što se nije tada dogodilo".

"Gledao sam snimku izlaska iz bolnice u Haškom sudu, izveo ih je vodnik Petar Dević i odvezao u Negoslavce i znam da je to bilo 20. studenoga", kazao je Radić, osporavajući tvrdnje nekih od optuženih da je evakuacija bolnice bila dan ranije, 19. studenoga.

U vrijeme dok je njegova postrojba osiguravala vukovarsku bolnicu, kazao je Radić, nije bilo nikakvih problema, dodajući da je u vrijeme evakuacije vidio autobuse ispred bolnice, te da mu je "bilo logično" da stanovnici Vukovara budu transportirani u Srbiju ili Hrvatsku.

Treća motorizirana četa Gardijske brigade, kojoj je on bio na čelu od početka listopada 1991. godine, kazao je Radić u svom svjedočenju u prosincu prošle godine, u borbama za Vukovar sudjelovala je zajedno s četom Teritorijalne obrane kojom je zapovijedao prvooptuženi Miroljub Vujović i postrojbom "Leva Supoderica", kojom je zapovijedao optuženi Milan Lančužanin.

U ponedjeljak, odgovarajući na pitanja obrane, Radić je dodao da je predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, kojem se sudi u Haškom sudu, došao u obilazak paravojne postrojbe "Leva Supoderica", kao i to da su pripadnike te postrojbe nazivali "šešeljevcima".

U utorak, u nastavku suđenja za zločin na Ovčari trebao bi svjedočiti Veselin Šljivančanin koji je pred Haškim sudom još nepravomoćnom presudom osuđen na pet godina, dok je Mile Mrkšić za isti zločin osuđen na 20 godina zatvora.

Za ratni zločin na Ovčari optužnica tereti 16 pripadnika nekadašnje teritorijalne obrane Vukovara i paravojne postrojbe "Leva Supoderica", koju je 1991. godine u Šidu osnovala Srpska radikalna stranka haškog optuženika Vojislava Šešelja.