Traganje za Dražinim ostacima
0

Beograd: Na Adi Ciganliji pronađene kosti

SRNA
Draža Mihailović
Draža Mihailović
Sekretar državne Komisije za otkrivanje tajnih grobnica ubijenih poslije 1944. godine Srđan Cvetković rekao je da su danas, prilikom skeniranje terena na Adi Ciganliji u potrazi za posmrtnim ostacima lica strijeljanih na ovoj lokaciji, među kojima je bio i Dragoljub Draža Mihailović, uz pomoć savremene tehnike pronađene kosti i ostaci lisica.

On je naglasio da su dijelovi kostiju oprljeni, što ukazuje na pokušaj uništavanja dokaza spaljivanjem i dodao da se pokazalo da je trodimenzionalna rekonstrukcija mjesta na Adi gdje su, prema izjavama svjedoka, strijeljani vojvoda Mihailović i ostali zatvorenici, a koja je prethodila skeniranju, bila precizna "do u metar".

"Policija je bila na licu mjesta i sada je na potezu Tužilaštvo koje će voditi proces ekshumacije. Komisija je ovim završila svoj dio posla", rekao je Cvetković za beogradske medije.

Predsjednik Republičke asocijacije za njegovanje tekovina Ravnogorskog pokreta Aleksandar Cotrić rekao je da nakon skeniranja terena na Adi predstoji veliki i značajan dio posla, koji podrazumijeva forenzičko vještačenje i ekspertizu DNK uzoraka, čime bi moglo da se eventualno dokaže da su pronađeni posmrtni ostaci zaista Mihailovićevi.

On je u pisanoj izjavi za medije rekao da očekuje da Viši sud u Beogradu izrekne presudu po zahtjevu za rehabilitaciju generala Mihailovića.

Komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljub Mihailović je nakon presude u montiranom sudskom procesu ubijen u ranim jutarnjim satima 17. jula 1946. na Adi pored starog zatvora, koji je kasnije srušen, saopštila je sredinom aprila Komisija za utvrđivanje činjenica o pogubljenju i grobnom mjestu Mihailovića.