Regija
0

Beograd: Kritika odluke SAD-a o isporuci oružja Kosovu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Odluka američkog predsjednika Georgea Busha da odobri isporuku oružja Kosovu, u Srbiji je izazvala revolt i ocjene da se time neće pridonijeti stabilizaciji regije.

Premijer srbijanske Vlade Vojislav Koštunica odluku američkog predsjednika ocijenio je novim, duboko pogrešnim korakom.

"Na Kosovu i Metohiji već ima previše oružja i umjesto što dodatno naoružavaju Albance, bilo bi prijeko potrebno da se Amerika vrati poštivanju međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih naroda", kazao je Koštunica u intervjuu "Večernjim novostima" koji će biti objavljen u petak, te poručio američkim vlastima da "moraju znati da srpski narod s ogorčenjem gleda i pamti politiku sile koju SAD provode nad Srbijom".

"Ne treba za Kosovo novo oružje već novi pregovori, jer je to jedini put koji jamči očuvanje mira i stabilnosti u regiji", kazao je Koštunica.

Državni tajnik u srbijanskom Ministarstvu obrane Dušan Spasojević izjavio je novinarima u četvrtak da je riječ o "dolijevanju ulja na vatru", te da je Kosovu potreban mir, gospodarska pomoć i rješavanje socijalnih problema, a ne oružje kojega tamo već ima dovoljno.

"Nacionalna sigurnost jedne zemlje počiva na diplomaciji, gospodarstvu i obrazovanju. To je ono što je potrebno regiji, a najviše Kosovu i Metohiji", kazao je Spasojević.

Profesor beogradskog Fakulteta za civilnu obranu Zoran Dragišić za Radio B92 je u četvrtak kazao da je odluka američke administracije očekivana i da ona vodi stvaranju Vojske Kosova, što nikako ne pridonosi stabilizaciji regije, te da je to "još jedna u nizu katastrofalnih vanjskopolitičkih odluka predsjednika Busha".

"Odluka je bila očekivana nakon priznanja neovisnosti Kosova i nakon svega što su SAD učinile na Kosovu i mislim da je to sad jasna namjera SAD-a da pomognu stvaranje kosovske vojske. U svakom slučaju, postojanje kosovske vojske, u ovoj situaciji, nešto je što može samo destabilizirati regiju i ohrabriti vladu u Prištini da proba silom reintegrirati sjever Kosova, što je zapravo najgori mogući scenarij", smatra Dragišić.

Predsjednik Srpskoga nacionalnog vijeća Kosovske Mitrovice Nebojša Jović, kako u četvrtak prenosi Radio B92, smatra da UN i Rusija, koja trenutačno predsjeda Vijećem sigurnosti, trebaju spriječiti američku isporuku oružja Kosovu, te kaže da je odluka američkog predsjednika dodatno ogorčila kosovske Srbe i umanjila "ionako malo povjerenje u američku državu, američki kontingent KFOR-a i UNMIK policije".

"Ako kojim slučajem Amerika zaista ostvari taj svoj naum i dostavi oružje Albancima, onda Srbija ima puno pravo, ako ne i veće, da sama, ili zajedno s Rusijom, isto učini i dostavi neko oružje Srbima na Kosovu. Ali, napominjem, to nitko ne smije raditi, ono što u ovom trenutku najmanje treba i srpskom i albanskom narodu i međunarodnoj zajednici je bilo koji komad oružja na Kosovu, a kamoli tek neki veći kontingent", kazao je predstavnik Srba sa sjevernog Kosova.

Bijela kuća priopćila je da je odluka o odobravanju isporuka oružja Kosovu rezultat uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja nakon proglašenja neovisnosti Kosova. Beogradski mediji navode da će prema prijedlogu međunarodnog posrednika za Kosovo Marrtija Ahtisaarija Kosovo imati sigurnosne snage s 2,5 tisuće aktivnih i 800 rezervnih pripadnika, koji će biti naoružani lakim naoružanjem, ali neće imati i teško topništvo, tenkove i zrakoplovstvo.