Srpski mediji
0

'Beograd koči autonomiju Vojvodine'

FENA
U Beogradu nema razumijevanja za novi Statut Vojvodine zbog straha od decentralizacije, ocjenjuju u srijedu vojvođanski mediji i političari.

Zastupnik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor, kako prenosi novosadski "Dnevnik", rekao je da je očigledno da neko koči usvajanje novoga temeljnog dokumenta Vojvodine u Skupštini Srbije i da je to neprihvatljivo.

"Skupština Vojvodine je 14. listopada ogromnom većinom glasova usvojila prijedlog Statuta. Nije mi jasno kako je moguće da se za samo nekoliko mjeseci neke stranke predomisle oko tako bitne teme", rekao je Pastor.

Novim Statutom Vojvodine predviđeno je da ova sjeverna srbijanska pokrajina može zaključivati međunarodne ugovore, osnivati predstavništva u inozemstvu, donositi odluke u području poljoprivrede, obrazovanja, gospodarstva, zdravstva, a pokrajinom će upravljati Vlada a ne, kako je do sada bilo, Izvršno vijeće.

Na probleme s potvrđivanjem ovoga dokumenta u Skupštini Srbije upozorio je i predsjednik Izvršnog vijeća AP Vojvodine i potpredsjednik Demokratske stranke Bojan Pajtić.

On je naveo pojedini članovi Vlade Srbije imaju različitu percepciju o decentralizaciji i regionalizaciji, čime je posredno potvrdio nagađanja u javnosti da se za usvajanje Statuta zalažu dužnosnici i ministri iz Vojvodine, a da su protiv takvoga rješenja članovi Vlade iz Beograda i drugih dijelova Srbije.

Najdalje je spremna otići Srpska napredna stranka (SNS), koju čine bivši članovi Srpske radikalne stranke, koja će zatražiti prethodnu ocjenu ustavnosti Prijedloga statuta Vojvodine pred Ustavnim sudom.

Zamjenik predsjednika SNS-a Aleksandar Vučić ocijenio je da je taj dokument protivan interesima Srbije i njenih građana, kao i da je u suprotnosti sa srpskim Ustavom, odnosno da Vojvodina kao autonomna pokrajina ne bi smjela imati međunarodnopravni subjektivitet, koji po Ustavu pripada samo Srbiji.

"Vojvodina je autonomna pokrajina građanki i građana koji u njoj žive, u sastavu Republike Srbije, nastala na osnovu posebnih nacionalnih, povijesnih, kulturnih i drugih svojstava svojega područja, kao višenacionalna, višekulturalna i višekonfesionalna demokratska europska regija, integrirana u europski sustav regija", stoji u prvom članku Statuta.

U nacrtu je navedeno da se teritorij pokrajine sastoji od zemljopisnih područja Bačke, Banata i Srijema, da AP Vojvodina ima simbole, zastavu i grb, a da je glavni grad pokrajine Novi Sad.

Statutom je predviđena nacionalna ravnopravnost Srba, Mađara, Slovaka, Hrvata, Crnogoraca, Rumunja, Roma, Bunjevaca, Bunjevaca i drugih brojčano manjih zajednica koje u njoj žive.