|

Beograd: Kinesko-srpski samit će osiguravati 10.000 policajaca

Beograd: Kinesko-srpski samit će osiguravati 10.000 policajaca
0
F
FENA
9.12.2014. u 14:13
50
komentara
0

dijeljenja
Beograd: Kinesko-srpski samit će osiguravati 10.000 policajaca Foto: SRNA
Beograd sprema iznimne mjere sigurnosti uz oko 10.000 policajca koji će osiguravati kinesko-srpski samit s premijerima država središnje i istočne Evrope 16. decembra, pišu u utorak beogradski mediji pozivajući se na izvore u vrhu srbijanskog MUP-a.
Mjere sigurnosti tijekom samita na kojem će, uz kineskog premijera Lija Keqianga i domaćina Aleksandra Vučića, sudjelovati šefovi vlada i privredni predstavnici ukupno 16 zemalja srednje i jugoistočne Evrope i Kine, bit će jače nego u vrijeme posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina u oktobru te ranijih posjeta visokih američkih dužnosnika.

Prema tvrdnjama beogradskog "Blica", direktor srbijanske policije Milorad Veljović i državni tajnik MUP-a Aleksandar Nikolić već su s načelnicima svih policijskih uprava razmatrali detalje osiguranja ovog skupa.

U osiguranju samita će, tvrdi list pozivajući se na neimenovane izvore, sudjelovati "čak 10.000 policajaca, što je znatno više od 7.000 koliko je bilo angažirano prilikom Putinove posjete ili 4.000 prilikom dolaska državne tajnice SAD Hillary Clinton".

Kako se navodi, na svim dionicama predviđenim za prolazak delegacija bit će zavareni kanalizacijski otvori i uklonjeni kontejneri i kante za smeće, uz poseban režim prometa i zatvaranje ulica kroz koje delegacije budu prolazile. Također, po istom izvoru, na krovovima će biti raspoređeni snajperisti, a srbijanske sigurnosne službe surađivat će i sa službama drugih zemalja.

Do sada su dolazak na samit potvrdili premijeri Češke, Slovenije, Albanije i predsjednik Vijeća ministara BiH, dok je hrvatski premijer Zoran Milanović otkazao dolazak jer se Beograd nije službeno ogradio od govora mržnje haškog optuženika Vojislava Šešelja nakon njegovog izlaska na privremenu slobodu.

Prema pisanju beogradskih medija, još se ne zna sastav delegacija Poljske, Slovačke, Mađarske, Estonije, Latvije, Letonije, Crne Gore, Makedonije, Rumunije i Bugarske.

U srbijanskoj vladi navode da za prijave sudionika samita ima vremena do 14. decembra pa se još ne može govoriti o konačnoj listi gostiju.

Organiziranje srpsko-kineskog samita u Beogradu dogovoreno je 10. septembra kad je srbijanski premijer Aleksandar Vučić tokom posjete Pekingu razgovarao s kineskim šefom vlade Lijom Keqiangom.

Osim što je suorganizator tog skupa, kineski će premijer, kako je najavljeno, tom prilikom s Vučićem i mađarskim kolegom Viktorom Orbanom potpisati i sporazum o gradnji super brze pruge Beograd-Budimpešta te otvoriti most preko Dunava između Zemuna i Borče na vojvođanskoj strani, koji grade kineske firme.

Dolazak Lija Keqianga u Srbiju bit će prva posjeta kineskog premijera Beogradu poslije tri desetljeća.
Prijavi grešku


Komentari (50)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...