{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Beograd je rodno mjesto zločina"

S
15.9.2009. u 16:37
0
17
"Beograd je rodno mjesto zločina"
0
"Beograd je rodno mjesto zločina"
"Odluka Sudskog vijeća Haškog tribunala da ranije pusti na slobodu zatvorenicu Biljanu Plavšić, potpuno je cinična kako prema žrtvama zločina koje je ona planirala i realizovala, tako je ruganje i prema samom konceptu pravde", rekla je za Sarajevo-x.com Staša Zajović, koordinatorka organizacije "Žene u crnom" iz Beograda.
Ona je dodala da je takva odluka potpuno neprihvatljiva sa stanovišta civilnog društva s obzirom da je Plavšićeva u zamjenu za iskaz amnestirana za zločine uključujući i genocid budući da je ona učestvovala u najtežim oblicima zločina.

"U srži njene politike je bio fašizam, rasizam i genocidna težnja", rekla je Zajovićeva.

Ono u čemu se svi jednoglasno slažu je da ova i slične odluke još jednom pokazuju da pravo i pravda nisu isto i da pravo ne zadovoljava pravdu.

"Ovo pokazuje da pravo ne zadovoljava pravdu i da je neophodno osloboditi se takve iluzije iako je institucionalni pravni sistem jedan od današnjih osnovica pravde", rekla je Zajovićeva. Ona je istakla da ova odluka pokazuje pristrasnost Tribunala i da ujedno predstavlja šamar svima onima koji brane Haški tribunal premda znaju sve njegove manjkavosti.

Munira Subašić, predsjednica udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" istakla je bojazan da bi slične sudske odluke mogle postati praksa čime bi se zločinci ponovo našli na slobodi, često se iz zatvora vraćajući u mjesta u kojima su počinili najgnusnije zločine. Sličnog mišljenja je i Zajovićeva koja je rekla da je međunarodno pravo daleko, ne samo od pravde, nego i od mira i stabilnosti zato što se stabilnost dovodi u pitanje ako se određene ratne politike i ciljevi ne eliminišu, prije svega politika koju predstavlja Biljana Plavšić.

Brat ratne zločinke Biljane Plavšić, Zdravko rekao je kako će ona nakon puštanja iz zatvora u Švedskoj doći u Beograd gdje će provesti ostatak života.

"To samo pokazuje da je Beograd rodno mjesto zločina i jedne ideologije koja je još uvek jako živa i vitalna", kazala je Zajovićeva.

Milorad Dodik je s ushićenjem pozdravio odluku sudskog vijeća Tribunala u Hagu rekavši da će otputovati u Švedsku kako bi Plavšićevu posjetio u zatvoru. Interesantno će biti vidjeti na koji način će osuđenica za ratne zločine biti dočekana od strane zvaničnog Beograda.

"Ja se nadam da će biti toliko politički korektni u najgrubljem vidu i da neće sebi dozvoliti takav vid glorifikacije zločina. I da će divljenje Biljani ostaviti za svoju intimu. Valjda će imati toliko političke korektnosti, jer od njih ne očekujem empatiju i solidarnost", prokomentirala je Zajovićeva mogućnost dočeka Plavšićeve kao pobjednice.

Ona je izrazila bojazan da se njen dolazak može pretvoriti u čin slavljenja dolaska jedne ratne zločinke. "Ipak se nadam da će razum prevladati s obzirom da je to jako bitno za očuvanje dobrosusjedskih odnosa sa BiH", dodala je.

"Ovo što se desilo jako nas udaljava od koncepta mira i stabilnosti i vrijednosti koje se ne čuvaju samo mecima i puškama nego i dobrosusjedskim odnosima, solidarnošću prema žrtvama počinjenim u naše ime. Ovo je ruganje dobrom ukusu na svaki način", zaključila je Zajovićeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: