{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Beograd je rodno mjesto zločina"

S
15.9.2009. u 16:37
0
17
"Beograd je rodno mjesto zločina"
0
"Beograd je rodno mjesto zločina"
"Odluka Sudskog vijeća Haškog tribunala da ranije pusti na slobodu zatvorenicu Biljanu Plavšić, potpuno je cinična kako prema žrtvama zločina koje je ona planirala i realizovala, tako je ruganje i prema samom konceptu pravde", rekla je za Sarajevo-x.com Staša Zajović, koordinatorka organizacije "Žene u crnom" iz Beograda.
Ona je dodala da je takva odluka potpuno neprihvatljiva sa stanovišta civilnog društva s obzirom da je Plavšićeva u zamjenu za iskaz amnestirana za zločine uključujući i genocid budući da je ona učestvovala u najtežim oblicima zločina.

"U srži njene politike je bio fašizam, rasizam i genocidna težnja", rekla je Zajovićeva.

Ono u čemu se svi jednoglasno slažu je da ova i slične odluke još jednom pokazuju da pravo i pravda nisu isto i da pravo ne zadovoljava pravdu.

"Ovo pokazuje da pravo ne zadovoljava pravdu i da je neophodno osloboditi se takve iluzije iako je institucionalni pravni sistem jedan od današnjih osnovica pravde", rekla je Zajovićeva. Ona je istakla da ova odluka pokazuje pristrasnost Tribunala i da ujedno predstavlja šamar svima onima koji brane Haški tribunal premda znaju sve njegove manjkavosti.

Munira Subašić, predsjednica udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" istakla je bojazan da bi slične sudske odluke mogle postati praksa čime bi se zločinci ponovo našli na slobodi, često se iz zatvora vraćajući u mjesta u kojima su počinili najgnusnije zločine. Sličnog mišljenja je i Zajovićeva koja je rekla da je međunarodno pravo daleko, ne samo od pravde, nego i od mira i stabilnosti zato što se stabilnost dovodi u pitanje ako se određene ratne politike i ciljevi ne eliminišu, prije svega politika koju predstavlja Biljana Plavšić.

Brat ratne zločinke Biljane Plavšić, Zdravko rekao je kako će ona nakon puštanja iz zatvora u Švedskoj doći u Beograd gdje će provesti ostatak života.

"To samo pokazuje da je Beograd rodno mjesto zločina i jedne ideologije koja je još uvek jako živa i vitalna", kazala je Zajovićeva.

Milorad Dodik je s ushićenjem pozdravio odluku sudskog vijeća Tribunala u Hagu rekavši da će otputovati u Švedsku kako bi Plavšićevu posjetio u zatvoru. Interesantno će biti vidjeti na koji način će osuđenica za ratne zločine biti dočekana od strane zvaničnog Beograda.

"Ja se nadam da će biti toliko politički korektni u najgrubljem vidu i da neće sebi dozvoliti takav vid glorifikacije zločina. I da će divljenje Biljani ostaviti za svoju intimu. Valjda će imati toliko političke korektnosti, jer od njih ne očekujem empatiju i solidarnost", prokomentirala je Zajovićeva mogućnost dočeka Plavšićeve kao pobjednice.

Ona je izrazila bojazan da se njen dolazak može pretvoriti u čin slavljenja dolaska jedne ratne zločinke. "Ipak se nadam da će razum prevladati s obzirom da je to jako bitno za očuvanje dobrosusjedskih odnosa sa BiH", dodala je.

"Ovo što se desilo jako nas udaljava od koncepta mira i stabilnosti i vrijednosti koje se ne čuvaju samo mecima i puškama nego i dobrosusjedskim odnosima, solidarnošću prema žrtvama počinjenim u naše ime. Ovo je ruganje dobrom ukusu na svaki način", zaključila je Zajovićeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: