Regija
56

Beograd: Ekipa RTRS-a izazvala incident zbog transparenta "Ne šetnja - Bosna, Bosna!"

Piše: F.V.
Demonstranti se pojavljuju sa transparentom, novinar RTRS-a im prilazi
Mediji u Bosni i Hercegovini i regionu prenijeli su jučer vijest da je nekoliko osoba pokušalo spriječiti demonstrante da istaknu transparent "Ne šetnja - Bosna, Bosna!" tokom okupljanja članova i predstavnika sindikata u Beogradu.

Podsjetimo, ispred povorke radnika i sindikalnih aktvista koji su se kretali u pravcu Slavije u Beogradu nekoliko osoba je istaklo transparent na kojem je pisalo "Ne šetnja -Bosna, Bosna!", ali su ubrzo zaustavljeni.

Međutim, javnost je ostala uskraćena za informacije kome je Bosna zasmetala u Beogradu.

Kako su Klix.ba potvrdili svjedoci događaja, incident je započela beogradska ekipa banjalučke Radio-televizije Republike Srpske (RTRS), što potvrđuju i fotografije koje posjeduje naš portal!

Prema nepotvrđenim informacijama, radi se o dopisniku RTRS-a iz Beograda Ognjenu Mihajloviću i njegovom snimatelju.

Kako se vidi na fotografijama, novinar televizije bliske predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, dakle RTRS-a, je noseći mikrofon svoje televizije pokušao da prođe između građana koji su nosili parolu "Ne šetnja -Bosna, Bosna!" i tako spriječi isticanje transparenta. Potom mu se, tvrde svjedoci, pridružio i njegov snimatelj.

Brzo se uključila i policija koja je osobe sklonila ispred povorke. Došlo je i do rasprave i koškanja, a policija je na kraju transparent uzela od građana koji su legitimisani i udaljeni s mjesta događaja. Motivi zbog kojih je Mihajlović u Beogradu nasrnuo osobe koje su nosile transparent s imenom Bosne mogu se samo pretpostaviti.

Inače, Mihajlović je sve donedavno bio šef beogradskog dopisništva RTRS-a, a po riječima beogradskih novinara, rijetko se pojavljuje na događajima. Na internetu su dostupni i njegovi ratni prilozi s kraja 1992. godine iz opkoljenog Sarajeva, tačnije iz Otesa, u kojima govori o "muslimanskim napadima na srpske civilne ciljeve".

U Beogradu je jučer održan skup pod nazivom "1. maj nije 1. april, ne šalite se sa radnicima" koji su organizovali radnički sindikati.