Regija
0

Beograd: Danas izricanje presude za paljenje Bajrakli džamije

Anadolija
Na Prvom osnovnom sudu u Beogradu za danas je zakazano izricanje presude optuženima za učestvovanje u paljenju jedine beogradske, Bajrakli džamije, 2004. godine, javlja agencija Anadolija.

Presuda za učestvovanje u neredima kada je džamija zapaljena bit će izerečena desetorici optuženih, nakon što je tužilaštvo u maju ove godine odustalo od krivičnog gonjenja za devet osoba.

Optuženima se sudi za krivično djelo učestvovanje u grupi koja vrši nasilje prema kojem je predviđena kazna zatvora do pet godina.

Tokom završnih riječi optuženi su negirali krivicu, odbrana je zatražila njihovo oslobađanje dok je tužilaštvo predložilo da budu osuđeni prema zakonu.

Srbijanski muftija Muhamed Jusufspahić je na sudu negirao učešće u ovom dogođaju jednog od vođa navijača Partizana Miloša Radisavljevića Kimija, kao i njegovog oca Radeta koji se nalaze na optuženičkoj klupi.

Muftija Jusufspahić je tokom svjedočenja na sudu ustvrdio da su Radisavljevići učestvovali u gašenju džamije, a ne paljenju, kao i da su pomagali da budu spašeni oni koji su bili u džamiji.

On je rekao da je za paljenje džamije odgovorna policija.

Pored njih, za paljenje džamije se terete Bojana Hrvatin, Goran Mitić, Nikola Marinković, Vladan Broćić, Jasmin Došen, Borisav Mitrašević, Stefan Radević i Stefan Čubrović.

Beogradska Bajrakli džamija, kao i niška, zapaljene su u noći između 17. i 18. marta 2004. godine, u znak revolta i osvete prema Srbima na Kosovu.

Obje džamije sa svim inventarom su izgorjele, a kasnije su renovirane.

U požaru je izgorjela i džamijska biblioteka sa više od 7 hiljada knjiga, među kojima su bili rukopisi neprocjenjive kulturne i umjetničke vrijednosti. Također, to veče je iz džamije ukradeno 50 hiljada eura.

Paljenjem džamije i inventara, kako i okolnih vozila među kojima i policijsko, optuženima se na teret stavlja da su napravili štetu veću od 200 hiljada eura.

U neredima je povrijeđeno više od 20 policajaca. U to vrijeme premijer Srbije bio je lider Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica, a ministar policije takođe kadar DSS-a Dragan Jočić.

Suđenje za paljenje džamije počeo je šest godina nakon što se to desilo, a prva presuda će biti izrečena danas u 14 sati u zgradi beogradske Palate pravde.