|

Beograd 2008. godine tačno znao gdje je Ratko Mladić

Beograd 2008. godine tačno znao gdje je Ratko Mladić
0
F
FENA
9.12.2010. u 17:20
32
komentara
0

dijeljenja
Beograd 2008. godine tačno znao gdje je Ratko Mladić Ratko Mladić (Foto: Arhiv)
Vlada Srbije tačno je znala gdje je Ratko Mladić 2008. godine, navodi se u američkoj diplomatskoj depeši iz te godine koju je objavio WikiLeaks, a prenio The New York Times.
U najnovijoj diplomatskoj depeši na internetskom portalu WikiLeaks, američki dužnosnici prenose Washingtonu zabrinutost zbog nesuradnje Srbije s Haškim tribunalom (ICTY).

Američki diplomat citira španjolskog kolegu Ramona Abaroa koji je 2008. ocijenio da "Srbija uopće ne surađuje s Haškim tribunalom i da savršeno dobro zna gdje se nalazi Ratko Mladić".

U julu 2008. vladu Vojislava Koštunice naslijedila je vlada Mirka Cvetkovića, prenio je u četvrtak Radio Slobodna Evropa.

Objelodanjena prepiska otkriva stavove pojedinih diplomata koji smatraju da Mladiću u skrivanju pomažu pojedini ruski dužnosnici. O tome je, navodno, s Rusima razgovarao i šef kabineta predsjednika Srbije Miki Rakić, koga opisuju kao posebno sumnjičavog prema onima koji su lojalni bivšem generalu.

Prema objavljenim depešama, nevoljnost Rusa da hapse Mladića uklapa se u stavove te države da je Haški tribunal instrument Zapada protiv pravoslavnih Slavena.

Diplomatski telegrami otkrivaju i ocjenu visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka, koji smatra da su Sjedinjene Američke Države okrenule leđa potrazi za bjeguncima.

Predsjednik Srbije Boris Tadić ponovio je u četvrtak da vlada Srbije ne zna gdje je ratni zapovjednik Vojske Republike srpske Ratko Mladić i kako bi da se zna njegova lokacija, on odmah bio uhićen i izručen ICTY-u.

Povodom depeše nekadašnjeg španjolskog veleposlanika iz Beograda, objavljene na web stranici WikiLeaks, u kojoj se navodi da je Vlada Srbije 2008. godine znala gdje je Mladić, Tadić je novinarima u Palači Srbije rekao da vlada na čijem je čelu Mirko Cvetković to nije znala, prenio je RFE.

On je, međutim, podsjetio da je Cvetković na čelo vlade došao u drugoj polovici te godine, a da je ranije premijer bio Vojislav Koštunica.

"Stvara se dojam u javnosti da su ljudi koji čine Vladu Srbije na vlasti deset godina. To, naprosto, nije tačno", rekao je Tadić.
Prijavi grešku


Komentari (32)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...