Roditelji podnijeli tužbu
0

Bebi greškom davali hormon za poticanje ovulacije

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Jednogodišnja djevojčica iz Slovenije s upalom mokraćnih puteva nekoliko je mjeseci umjesto antibiotikom "liječena" hormonalnim pripravkom slična naziva, što je u nje izazvalo sekundarne znakove preranog spolnog razvoja.

Kako u petak navode slovenski mediji, advokati roditelja spomenute djevojčice uspjeli su se sudski nagoditi sa zdravstvenom ustanovom u Sloveniji i apotekom u Klagenfurtu o isplati odštete čija visina nije otkrivena, a prvobitno su zahtijevali 20.000 eura zbog neprimjerenog liječenja, zbog kojeg bi sada petogodišnja djevojčica još mogla snositi zdravstvene posljedice.

Djevojčici je njena pedijatrica zbog upale propisala antibiotik kojega tada nije bilo u slovenskim apotekama. Roditelji su zato otišli u Klagenfurt u susjednoj Austriji. Ondje joj je zabunom izdan hormonski lijek koji se inače propisuje zrelim ženama za poticanje ovulacije.

Nakon toga su se u djevojčice počeli javljati znaci preranog spolnog sazrijevanja. Osim austrijske apoteke, koja je zabunom izdala pogrešan lijek, roditelji su tužili i slovensku pedijatricu koja im je, misleći da je riječ o pravom lijeku s drugim komercijalnim nazivom, i nakon kontrole savjetovala da djevojčica i dalje uzima lijek.

Zabuna je otkrivena tek nakon endokrinološkog pregleda, a znaci neželjene hormonalne terapije u djevojčice su prestali kad je prestala uzimati lijek.