Regija
0

Basha: Priština pred nezavisnošću

FENA
Ministar vanjskih poslova Albanije Ljuljzim Basha je izjavio da se Priština nalazi pred proglašenjem nezavisnosti i da će Tirana priznati nezavisno Kosovo u trenutku kada to njemu bude odgovaralo.

U intervjuu austrijskoj novinskoj agenciji APA on je kazao da se radi samo o "par nedjelja do priznanja Kosova kao suverene i nezavisne države".

Basha je naglasio da rukovodstvo na Kosovu, na insistiranje međunarodnih partnera, čeka završetak odlučujućih izbora u Srbiji." U Prištini su odlučili da šansu za nezavisnost pretvore i u šansu za saradnju sa EU, NATO i SAD", objasnio je šef albanske diplomatije.

"Kosovsko rukovodstvo ne želi više da gubi vrijeme da bi, kao i većina drugih u regionu stupili u proces integracije, a i pored toga smo uvjereni da Kosovari neće ugroziti višedecenijsku želju za nezavisnošću", dodao je on.

Nezavisnost Kosova za Tiranu je, naglasio je on, jedino rješenje za dugoročnu stabilnost. "Albanija je Kosovo priznala, priznaje ga i priznat će ga", prenio je on moto politike zvanične Tirane prema Prištini.

Upitan kada će uslijediti formalno priznanje nezavisnosti Kosova, Basha je objasnio da će to biti učinjeno u trenutku koji "najviše odgovara potrebama Prištine".

Srbi ne bi trebalo da propuste još jednu šansu da uskoče u voz u pravcu Bruxsellesa, ocijenio je on povodom predsjedničkih izbora u Srbiji, dodajući da Tirana prati veoma pažljivo taj razvoj. "Pratimo predsjedničke izbore u Srbiji jer nas prije svega pogađaju regionalne teme kao što su Kosovo i pravac kojim će se kretati Srbija", rekao je on. "Nadamo se da će se nametnuti evropska vizija", podvukao je Baša, ukazujući da je uvjeren da je za sve narode na Balkanu bolje kretanje putem integracije u EU, a za pojedine i u NATO-u.

"Srbi su, zbog sopstvenog rukovodstva, koje je manipuliralo njihovim osjećanjima, izazvali nasilje nad susjedima u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu, propustili su mnoge šanse u protekloj deceniji",objasnio je šef albanske diplomatije.

Basha je istakao - u vezi strepnji da Albanci u Albaniji, albansko većinsko stanovništvo na Kosovu i manjina u Makedoniji teže ka stvaranju velike Albanije - da takva razmišljanja ne postoje.

"Ideja velike Albanije danas dolazi prije svega iz Beograda i Moskve", podvukao je on, ne želeći ni poređenje s ponovnim ujedinjenjem dviju Njemački. "Ako bih poredio Albance s njemačko-govornim narodima, onda bi to bio primjer Austrije, Njemačke i Švicarske", objasnio je Basha, istakavši da je budućnost Tirane, Prištine i Skoplja u EU.