Slovenija
0

"Barske plesačice" s Kosova moraju raditi na jednoj lokaciji

SRNA
Slovenija je ograničila izdavanje dozvola za rad stanovnicima Kosova koji nemaju dozvolu za boravak u toj zemlji, dok udruženja Albanaca u Sloveniji prijete da će tražiti od Kosova da bojkotuje slovenačka preuzeća i proizvode.

Vlada se odlučila na ovaj potez nakon brojnih upozorenja država sa šengenskog područja, posebno Švajcarske i Njemačke, da je naglo povećan broj stanovnika Kosova koji rade sa slovenačkim dozvolama i na crno. Problema najviše ima u Švajcarskoj, gdje se dnevno obrađuje i po 15 slučajeva zloupotrebe.

Slovenačka Vlada ograničila je izdavanje dozvola za rad predstavnicima malih preduzeća sa boravištem na Kosovu, koji nemaju dozvolu za boravak u Sloveniji i zabranila stanovnicima Kosova izdavanje novih dozvola za sezonski rad, osim u poljoprivredi i šumarstvu, prenose beogradski mediji. 

Ograničenje se odnosi i na "barske plesačice", čije će zapošljavanje biti ograničeno samo na one kojima za ulazak u Sloveniju nije potrebna viza, a koje će posao morati da rade samo na jednoj lokaciji. 

Iako je sa slovenačkom dozvolom moguće slobodno kretanje na području država šengenskog sporazuma najviše tri mjeseca, stanovnici Kosova produžavaju boravak u Evropi, nalaze posao i sklapaju bračne veze. 

Stanovnicima Kosova je u slovenačkoj Ambasadi u Skoplju od januara do marta ove godine izdato 3.600 dozvola za boravak, što je skoro jednako broju boravišnih dozvola koje su izdale sve ostale evropske države zajedno.

Na odluku slovenačke Vlade reagovala su udruženja albanskih građana sa Kosova u Sloveniji, koja su, osim ostalog, saopštila da će od Kosova zahtijevati bojkot slovenačkih proizvoda i firmi.