Regija
2

Ban Ki-moon u dvodnevnoj posjeti Srbiji

Anadolija
Ban Ki-moon
Ban Ki-moon
Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon danas počinje dvodnevnu posjetu Srbiji, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, mandatarom za sastav vlade te zemlje Ivicom Dačićem i ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem.

Dopisnik agencije Anadolija javlja kako se očekuje da će pitanje Kosova biti značajna tema u razgovorima Ban Ki-moona sa najvišim zvaničnicima Srbije.

U Beogradu se ocjenjuje da je posjeta generalnog sekretara UN-a regionu dobila i kontroverznu notu, zahvaljujući njegovoj odluci da posjeti i Prištinu, iako Kosovo nije član UN-a.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da bi se Ban trebao izjasniti „da li obilazi samo predstavnike UN- na Kosovu ili odlazi na Kosovo za koje misli da može da bude zasebna država“.

Ban je kasnije, u razgovoru sa dopisnicima balkanskih medija akreditovanim u SAD, pojasnio da je njegova posjeta Kosovu dio šireg konteksta obilaska regiona i da će sve biti obavljeno u skladu sa Rezolucijom 1244". Generalni sekretar UN-a na Kosovu će se susresti sa predstavnicima UNMIK-a, međunarodnih i regionalnih organizacija, kao i sa predstavnicima kosovskih vlasti.

Generalni sekretar UN Ban Ki-moon od petka boravi u prvoj posjeti zemljama bivše Jugoslavije.

Obišao je Sloveniju, Hrvatsku i Crnu Goru, a nakon posjete Beogradu i Prištini boraviće u Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

Ban Ki-moon je najavio je da će tokom posjete BiH obići Srebrenicu, poprište genocida nad Bošnjacima, kojeg su jula 1995. počinili pripadnici srpskih vojnih i policijskih formacija.