Ujedinjene nacije
0

Ban Ki-moon podržao istragu o trgovini organima na Kosovu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Generalni tajnik Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon proslijedio je članicama Vijeća sigurnosti zahtjev Srbije da to tijelo svjetske organizacije pokrene istragu o navodima iz izvještaja specijalnog izvjestioca Vijeća Evrope Dicka Martyja o trgovini organima na Kosovu, i ujedno podržao nezavisnu istragu o tome, objavljeno je na internet stranici UN-a.

"Želio bih da iskoristim ovu mogućnost da izrazim svoju podršku temeljnoj, nepristanoj i nezavisnoj istrazi tih ozbiljnih optužbi. UN će u potpunosti sarađivati u takvoj istrazi, ukoliko bi bila provedena", navodi se u pismu generalnog tajnika upućenom predsjedavajućem Vijeća sigurnosti UN-a.

Ban Ki-moon je i u svom najnovijem tromjesečnom izvještaju o Kosovu, o kojem će Vijeće sigurnosti UN-a raspravljati u četvrtak, istakao da je potrebna temeljna, nepristrasna i nezavisna istraga o trgovini ljudskim organima na Kosovu, sa snažnim programom zaštite svjedoka i punom saradnjom svih strana.

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić najavio je ranije da će prisustvovati redovnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a i da će se na tom sastanku razgovarati i o inicijativi Srbije da istragu o ilegalnoj trgovini organima povede nezavisno tijelo s mandatom UN-a.

Šef srpske diplomatije je rekao da su konsultacije između članica Vijeća sigurnosti UN-a o srpskoj inicijativi u toku iza zatvorenih vrata, ali da ne očekuje da će na sjednici 12. maja biti donijeta konačna odluka, javio je Tanjug.