{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ban Ki-moon podržao istragu o trgovini organima na Kosovu

F
10.5.2011. u 09:37
0
5
Ban Ki-moon podržao istragu o trgovini organima na Kosovu
0
Ban Ki-moon podržao istragu o trgovini organima na Kosovu
Foto: Reuters
Generalni tajnik Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon proslijedio je članicama Vijeća sigurnosti zahtjev Srbije da to tijelo svjetske organizacije pokrene istragu o navodima iz izvještaja specijalnog izvjestioca Vijeća Evrope Dicka Martyja o trgovini organima na Kosovu, i ujedno podržao nezavisnu istragu o tome, objavljeno je na internet stranici UN-a.
"Želio bih da iskoristim ovu mogućnost da izrazim svoju podršku temeljnoj, nepristanoj i nezavisnoj istrazi tih ozbiljnih optužbi. UN će u potpunosti sarađivati u takvoj istrazi, ukoliko bi bila provedena", navodi se u pismu generalnog tajnika upućenom predsjedavajućem Vijeća sigurnosti UN-a.

Ban Ki-moon je i u svom najnovijem tromjesečnom izvještaju o Kosovu, o kojem će Vijeće sigurnosti UN-a raspravljati u četvrtak, istakao da je potrebna temeljna, nepristrasna i nezavisna istraga o trgovini ljudskim organima na Kosovu, sa snažnim programom zaštite svjedoka i punom saradnjom svih strana.

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić najavio je ranije da će prisustvovati redovnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a i da će se na tom sastanku razgovarati i o inicijativi Srbije da istragu o ilegalnoj trgovini organima povede nezavisno tijelo s mandatom UN-a.

Šef srpske diplomatije je rekao da su konsultacije između članica Vijeća sigurnosti UN-a o srpskoj inicijativi u toku iza zatvorenih vrata, ali da ne očekuje da će na sjednici 12. maja biti donijeta konačna odluka, javio je Tanjug.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: