Sjepan Mesić
0

"Balkanu je mjesto u EU"

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je da ne prihvata argument da je došlo do zamora proširenja EU i istakao da spoljnopolitičke ambicije Hrvatske neće biti zadovoljene ulaskom u EU već prijemom svih preostalih zemalja regiona.

"Znam da će mi se tu suprotstaviti argument takozvanog zamora proširenja. Reći ću potpuno otvoreno i krajnje određeno - taj argument ne prihvatam, a odustaće od njega i svako kome je zaista stalo da projekat evropskog ujedinjavanja bude završen", rekao je Mesić je na 16. samitu šefova država centralne Evrope u Novom Sadu.

On je zapitao kakvog bi smisla imala ujedinjena Evropa   ako bi na njenom jugoistoku ostalo "sivo ostrvo", izuzeto od svega što evropske integracije znače.

"Ja sam tu optimista, naravno uz pretpostavku da svako odradi svoj dio posla, što znači da svaka zemlja kandidat ispuni uslove koji se postavljaju za članstvo. Dvostruka mjerila ne bi trebalo da postoje, jer bi ona samo pljuljala povjerenje u Uniju, a mogla bi negativno uticati i na bilateralne odnose kandidata koji ulaze pod različitim uslovima", rekao je Mesić.

On je istakao da ekonomija ne smije biti talac politike, niti oružje za postizanje političkih ciljeva, te napomenuo da je Hrvatska, koja je na samom pragu EU, zaustavljena na tom putu, jer njena susjedna zemlja, članica EU, bilateralni spor oko granice povezuje sa deblokiranjem tog puta. 

Mesić je istakao da je najvažnije da zemlje regiona u pitanjima ekonomske krize, snabdijevanja energentima i EU djeluju zajednički, jer, kako je naveo, soliranje ne donosi rezultate.

 On   se ujedno i oprostio od kruga srednjeevropskih predsjednika, navodeći da će iduće godine u Hrvatskoj biti biran novi predsjednik te zemlje.
Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov rekao je da je regionu i Evropi više nego ikada potrebno mudro i hrabro rukovodstvo da bi moglo što brže da izvede na put napretka i perspektive. 

On je naglasio da  je najznačajnije obezbijediti zajednička linija za snabdijevanje energentima i da se mora voditi računa da postoji siguran izvor energenata za Evropu.

Ivanov je istakao da Evropa mora da se širi i otvara.