UN
0

Balkanski rudnici su opasni po okolinu

SRNA
Radnici čiste toksični otpad u Mađarskoj (Foto: AP)
Radnici čiste toksični otpad u Mađarskoj (Foto: AP)
Mnogi napušteni rudnici na Balkanu predstavljaju opasnost po prirodnu sredinu, kao što je fabrika u Mađarskoj iz koje se izlio toksični otpad, saopštile su danas UN, poslije provjere 150 rudnika u regionu.

"Analizirali smo sve rudnike u jugoistočnoj Evropi od 2006. godine. Pregledali smo 150 lokacija i, nažalost, većina predstavlja ozbiljan rizik po prirodnu sredinu", izjavila je Izabel Valentini, portparol Programa UN za zaštitu okoline.

    Ona je dodala da je region jugoistočne Evrope "prepun lokacija koje su u mnogim slučajevima napuštene tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji, a koje nisu zatvorene na odgovarajući način".

    Vlasnici rudnika moraju da poštuju pravila o njihovom zatvaranju da bi se izbjegli rizici od zagađenja, poput obrade zagađene vode i stabilizacije strukture rudnika.

    "Ništa od toga nije urađeno i sada postoje stotine napuštenih lokacija koje uopšte nemaju vlasnike", rekla je Valentini i dadala da su vazduh i voda na pojedinim mjestima "veoma opasni" po zdravlje ljudi.

    "Godinama pozivamo da se počne kontrolisanje ovih lokacija, a nesreća u Mađarskoj je, nažalost, pokazala da je to bio prioritet", dodala je Valentini.

    Ona je rekla da su UN posebno ukazale na dvije lokacije u Albaniji na kojima se teški metali slobodno izlivaju u rijeke.