{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Balkanski kriminalci najbolje integrisani

S
19.5.2009. u 10:42
0
1
Balkanski kriminalci najbolje integrisani
0
Balkanski kriminalci najbolje integrisani
Kriminalci su na Balkanu međusobno najbolje povezani i zato borba protiv kriminala mora da bude integrisana i trebalo bi da je podržavaju vlasti na najvišem nivou, smatra poslanik u Parlamentarnom odboru za odbranu i bezbjednost Makedonije Ilija Dimovski.
"Za kriminalce ne postoje granice, niti neprijatelji", rekao je Dimovski tokom petodnevne studijske posjete Berlinu predstavnika bezbjednosnih agencija, policija i tužilaštava iz BiH, Albanije, Makedonije i sa Kosova i Metohije.

Ovim pitanjem bavili su se Vlada Njemačke i Donji dom Parlamenta, a zaključeno je da je u borbi protiv kriminala potrebna bolja saradnja.

O tome kako funkcioniše Zajednički centar njemačko-poljske policije i granične službe, učesnici studijskog putovanja imali su priliku da vide i čuju u poljskim Slubicama, gdje je konstatovano da je više saradnje po uzoru na ovu njemačko-poljsku potrebno i zemljama Balkana.

Političke barijere najčešće otežavaju saradnju, a toga su svjesni i kriminalci, prenosi "Deutsche Welle".

"BiH, primjera radi, nema riješene diplomatske odnose sa Kosovom, a značajan dio grupa organizovanog kriminala, sjedište ima upravo na Kosovu, te odatle djeluju i u BiH", tvrdi tužilac Kantona Sarajevo Oleg Čavka.

Zamjenik direktora državne Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Sead Lisak smatra da je model njemačke policije "idealan i za BiH".

"Njemačka je primjer kako se na principu uzajamnog uvažavanja i povjerenja sa svim partnerima gradi bolja budućnost. Takva formula mogla bi da bude prenesena i na BiH, pogotovo kada je riječ o uređenju policije", kaže Lisak.

Uređene policijske strukture i prekogranična saradnja preduslov su i za privredni napredak regiona.

"Ako jedan preduzetnik želi da ulaže u određenu državu, potrebna mu je pravna bezbjednost. Istovremeno, mora da ima i osjećaj da po ulicama te države može slobodno da se kreće", kaže Kurt Bodevig, poslanik Socijaldemokrata u Donjem domu Parlamenta Njemačke.

Na kraju studijskog putovanja, Nijemci su poručili da će i dalje pomagati, ali da svaka zemlja, ipak, treba da se osloni na vlastite snage i da na putu ka EU svako bira svoj put.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: