{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Balkanski izlasci: Najskuplje u Dubrovniku i Budvi, Sarajevo najjeftinije

A
1.8.2013. u 13:09
28
57
Balkanski izlasci: Najskuplje u Dubrovniku i Budvi, Sarajevo najjeftinije
28
Balkanski izlasci: Najskuplje u Dubrovniku i Budvi, Sarajevo najjeftinije
Foto: Klix.ba
U jeku sezone godišnjih odmora, kao i sve učestalijih izlazaka u kafiće i restorane, primjetna je ogromna razlika u visini cijena jednog prosječnog izlaska u gradovima zapadnog Balkana.
Rezultati mini-istraživanja koje su proveli novinari agencije Anadolija pokazali su da je u zemljama regije najskuplji izazak "na kafu i sok" u Dubrovniku i Budvi, a najjeftiniji u Sarajevu, Skoplju i Prištini.

Tako u jednom prosječnom kafiću u Sarajevu kafu možete popiti po cijeni od 0,75 do 1 euro, sok za 1,5 eura, mineralnu vodu za 1 euro, pivo za 2 eura, dok kuglu sladoleda možete dobiti za 0,5 eura. Prema tome, za prosječan izlazak u bh. prijestolnici potrebno je izdvojiti 2-5 eura.

Također, u kafićima u Prištini sa standardnim cijenama, kafa košta oko 1 euro, sok 1,5 eura, pivo 1,5 eura, mineralna voda 0,5 eura i kugla sladoleda oko 0,5 eura. Prema ovim cijenama, za solidan izlazak u Prištini jednoj osobi je potrebno također 2-5 eura da se lijepo provede i proćaska sa društvom.

Isto tako, u standardnom kafiću u Skoplju za kafu je potrebno izdvojiti od 1 do 2 eura, za sok oko 1 euro, pivo oko 1 do 2 eura, mineralnu vodu 1 euro i kuglu sladoleda 0,5 eura.

S druge strane, od glavnih gradova regije, najskuplji prosječni dnevni izlasci su u Zagrebu i Beogradu. U glavnom gradu Srbije, kafa u standardnom kafiću košta od 1,5 do 3 eura, sok oko 2 do 3 eura, pivo od 1 do 2 eura, mineralna voda 1 euro i kugla sladoleda od 0,5 do 1 eura. Prema tome, za izlazak sa društvom u Beogradu jednoj osobi potrebno je ukupno od 6 do 8 eura.

Također, u prosječnom kafiću u Zagrebu kafa košta oko 1,5 eura, sok 2 eura, pivo 3 eura, mineralna voda 1,5 euro i kugla sladoleda oko 1 euro.

U kafićima i restoranima Podgorici za kafu je potrebno izdvojiti od 1,2 do 2 eura, za sok 2 eura, za mineralnu vodu 1 euro, pivo možete popiti za 1,5 do 2 eura i kuglu sladoleda za 0,6 eura.

Cijene rastu kako idete prema jugu i stižete do morske obale. Cijene na hrvatskom i crnogorskom primorju su znatno veće nego na kopnu. Po skupoći se posebno izdvajaju Dubrovnik, Makarska i Budva, dok je na bosanskohercegovačkom moru, u Neumu, za jednostavan izlazak potrebno izdvojiti znatno manje novca.

Za kafu i mineralnu vodu u Dubrovniku potrebno je izdvojiti po 3,5 eura, dok su sokovi 4 ili 5 eura. Pivo se može popiti za 5 ili 6 eura.

U Makarskoj su cijene niže nego u Dubrovniku. U jednom prosječnom kafiću ili restoranu u Makarskoj kafa košta oko 1,6 do 2 eura, sok 2,5 eura, pivo 2,7 do 3 eura, mineralna voda 1,5 do 2 eura i kugla sladoleda oko 1 euro.

Na crnogorskom primorju, u Budvi, cijene su skuplje nego u Makarskoj ali nešto jeftinije nego u Dubrovniku. U jednom prosječnom kafiću u Budvi za kafu je potrebno izdvojiti od 2 do 2,5 eura, za sok 2 do 4 eura, mineralnu vodu 2 eura, za pivo 3 do 5 eura i kuglu sladoleda 1 do 1,5 euro.

Dakle, u Dubrovniku i Budvi dnevni izlazak sa društvom "na kafu i sok" dva puta je skuplji nego u Sarajevu, Prištini i Skoplju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: