Bill Clinton
0

"Balkan treba biti integriran u Evropu preko Evropske unije i NATO-a"

FENA
Bill Clinton
Bill Clinton
Bivši američki predsjednik Bill Clinton kazao je u nedjelju u Budvi da regija Balkana treba biti integrirana u Evropu preko Evropske unije i NATO-a.

Sudjelujući na inauguralnoj konferenciji Balkanske inicijative za jačanje društva jugoistočne Evrope, on je rekao i da je neophodno nastaviti posao na internoj integraciji balkanske regije.

Clinton je podsjetio da je raspad bivše Jugoslavije proizveo pitanje kakva će biti budućnost i da li će etničke, vjerske i političke razlike ove regije dovesti do integracije ili dezintegracije, odnosno bojnog polja.

Prema njegovim riječima, isto pitanje se postavlja i danas na Bliskom istoku. "Imali smo rat u Bosni i nakon toga sukob na Kosovu. Bilo je potrebno donijeti veliki broj odluka koje se možda kada ih sada promatramo, mogu učiniti očitima, ali nisu", rekao je bivši američki predsjednik.

On je kazao da želi iskazati poštovanje svim ljudima koji su tada na različit načine morali složiti s pitanjem kako će izgledati 21. stoljeće. Bilo je pitanje hoće li novostvorene granice, koje više nisu tako jasne, biti dobre ili loše, da li će, kako je rekao, prevladati pozitivne ili negativne sile.

Clinton je rekao da Evropu vidi kao jedinstven kontinent koji će živjeti u miru i demokraciji s funkcionalnim vladama koje će razvijati svoju solidarnosti.

Zato je, kako je rekao, nakon odlaska s dužnosti američkog predsjednika on odlučio osnovati fondaciju koja će se baviti umrežavanjem, a to znači korištenje najboljeg kako bismo, kako je rekao, svi zajedno najbolje funkcionirali, jer mreže same po sebi osnažuju društvenu solidarnost.

On je u jednosatnom obraćanju poručio da u životu ne postoje jednostavni odgovori i da niko ne zna što će se zapravo dogoditi. Zato je, prema njegovim riječima, neophodno umrežavanje, radi zajedničke suradnje u savladavanju budućnosti, prenosi Tanjug.

Ranije u nedjelju Clinton je održao predavanje studentima barskog Univerziteta "Mediteran" gdje mu je uručen i počasni doktorat toga sveučilišta. Doktorat mu je uručio predsjednik Atlas grupe Duško Knežević.

Clinton je studentima govorio o globalnoj nestabilnosti, nejednakosti i klimatskim promjenama što, kako je rekao, ima veliki značaj u razvoju svjetskog turizma.

Konferenciju u hotelu "Splendid" u Bečićima otvorio je Knežević, koji je rekao da Fondacija Clinton traži rješenje za najteže svjetske probleme i izazove, te da je ova konferencija zasnovana na ideji da se problemi mogu rješavati isključivo partnerstvom zasnovanim na zajedničkim vrijednostima i interesima.

Predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić pozdravio je sudionike skupa istaknuvši da su osnovni vanjskopolitički prioriteti te zemlje dobrosusjedske suradnja i euroatlantske integracije.

On je podsjetio da je Crna Gora postala kandidat za članstvo u EU-u i da je posvećena ispunjenju sedam uvjeta za dobivanje pretpristupnih pregovora.

Lukšić je rekao i da je zahvaljujući konzistentnoj politici Crna Gora prepoznata kao kredibilan i konstruktivan partner u regiji.