Europol
0

Balkan centralni dio za šverc narkotika u EU

FENA
U najnovijem izvještaju EUROPOL-a o organizovanom kriminalu na Balkanu ocjenjuje se da je ovaj region centralni dio za šverc narkotika u i iz Evropske unije (EU), multinacionalne kriminalne grupe skoncentrisane su na Kosovu, Makedoniji i Albaniji, a dio sredstava izdvaja se i za podršku oružanim organizacijama kao što je bila Oslobodilačka vojska Kosova (OVK).

Kako se navodi, heroin iz Turske i Latinske Amerike skladišti se u ovom regionu prije nego što se transportuje u EU, dok se marihuana koja se prodaje u EU uzgaja upravo u ovom regionu.

S druge strane, hemijski narkotici koji se proizvode u EU putuju suprotnim pravcem iste rute u ovaj region. Činjenica je da je ovaj region izuzetno važan u švercu heroina, uprkos direktnijih puteva kroz jugoistočnu Evropu i činjenici da trgovina drogom mora nestati kako bi EU ušla u ove države ukazuje na postojanje važne kriminalističke logistike u ovom regionu.

Tako se navodi primjer da se kontejneri s kokainom koji prolaze kroz sjevero i jugozapadne luke istovaruju u crnogorskim lukama da bi potom bili poslati na tržišta u EU.

Multinacionalne kriminalne grupe okupljene na osnovu etničkog porijekla koncentrisane su u regionu Kosova, Bivše jugoslovenske republike Makedonije i Albanije.

U ovim državama postoji sve veća umiješanost građana u šverc kokaina i heroina.

Među najznačajnije kriminalne grupe koje se bave švercom narkotika u Evropi su "zapadnoafrička grupa" koju čine, prije svega, Nigerijci, ali i državljani frankofonskih zemalja. Oni su posebno vješti za šverc kokaina, heroina, marihuane i ekstazija.

Za njima slijedi albanska mafija koja je "istinski multi-narkotička i multi-kriminalna".

U okviru EU-a, Albanci su aktivni u trgovini kokainom, heroinom, sintetičkim drogama i marihuanom.

Značajna novčana sredstva kojim oni raspolažu, omogućila su im aktivniju saradnju s kriminalnim organizacijama koje se bave proizvodnjom narkotika, a dio sredstava izdvaja se i za podršku oružanim organizacijama kao što je bila OVK-a.

Poslije Nigerijaca i Albanaca, najuticajnija je litvanska kriminalna grupa koja operiše u sjevernoj i zapadnoj Evropi, kao i na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza.