Aktivistica Aida Ćorović
23

Bacala jaja na mural Ratka Mladića u Beogradu, odbila platiti kaznu i sada mora u zatvor

B. H.
Foto: Antonio Ahel/Pixsell
Foto: Antonio Ahel/Pixsell
Aktivistici Aidi Ćorović danas je stigao poziv za izdržavanje zatvorske kazne jer je odbila platiti novčanu kaznu po presudi beogradskog prekršajnog suda koji ju je proglasio krivom jer je 2021. na mural ratnog zločinca Ratka Mladića bacila jaja.

Policija je 9. novembra 2021. privela Aidu Ćorović nakon što je bacila nekoliko jaja na mural posvećen Ratku Mladiću, oslikan na zidu zgrade u centru Beograda, nakon čega su uslijedili protesti nevladinih organizacija i aktivista civilnog društva, a mural je prefarban crvenom bojom.

Beogradski mediji javili su tada da je grupa eurozastupnika u zajedničkom saopćenju osudila vlasti u Srbiji i predsjednika Aleksandra Vučića zbog zaštite murala posvećenog Mladiću. Vučić i tadašnji ministar unutrašnji poslova Aleksandar Vulin to su odlučno nijekali, inzistirajući na tumačenju da je policija "čuvala i osigurala javni red i mir i sigurnost za sve građane".

Aida Ćorović danas je beogradskim medijima potvrdila da je pozvana na izdržavanje dvomjesečne zatvorske kazne nakon što je, po presudi iz studenog prošle godine, odbila platiti novčanu kaznu po pravomoćnoj presudi "zbog narušavanja javnog reda i mira".

Ćorović kaže da kaznu do sada nije platila zato što "ne želi" i ne smatra se krivom jer je "branila zakone ove države, pošto je Ratko Mladić osuđeni ratni zločinac". Ponovila je da ne bježi od odgovornosti, istaknuvši spremnost da se javi na izdržavanje kazne.

"Sudsko rješenje aktivirano je upravo sada, iako je presuda donesena u novembru prošle godine, poslije mog nedavnog učešća na festivalu Rebedu u Dubrovniku", kazala je Ćorović.

Na programu festivala bile su teme netolerancije, potlačenosti, rata, slobode, a govornici su bili poznati intelektualci i umjetnici iz zemalja regije. Najviše pažnje izazvali su gosti iz Srbije, zbog čega su srbijanski režimski mediji ovaj događaj iz Dubrovnika proglasili "festivalom mržnje prema Srbiji, srpskom narodu i predsjedniku Aleksandru Vučiću".