Regija
38

Aziz ef. Hasanović novi predsjednik Mešihata IZ u Hrvatskoj

FENA
Aziz ef. Hasanović
Aziz ef. Hasanović
Prof. dr. sc. Aziz ef. Hasanović izabran je danas u Islamskom centru u Zagrebu za novog predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj (IZH).

Time je, nakon 22 godine, Ševka Omerbašića naslijedio njegov dosadašnji pomoćnik koji je tu funkciju obnašao 14 godina, saopćila je Islamska zajednica u Hrvatskoj.

Novoizabrani predsjednik Mešihata Aziz Hasanović zahvalio je za ukazano povjerenje istaknuvši da je velika čast ali i još veća odgovornost biti predsjednikom Mešihata IZH.

Također je istaknuo da će biti predsjednik Mešihata i muftija svima, s jasnom vizijom i željom uključenja svih muslimana u izgradnju Zajednice u budućnosti.

Zahvalio je muftiji Ševki ef. Omerbašiću za veliki trud i rad svih ovih godina te je istaknuo njegove zasluge, a kao najveću - stabilnost i razvijenost Zajednice danas.

Protukandidat ef. Hasanoviću za predsjednika Mešihata bio je kurra hafiz Aziz ef. Alili.

Aziz Hasanović rođen je 15. oktobra 1965. godine u Osmačama kod Srebrenice.

Od 1992. do 1998. bio je imam zagrebački, a zatim do 2005. glavni imam zagrebački. Završio je Fakultet islamskih znanosti u Sarajevu, Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu, a dva semestra bio je na stručnom usavršavanje na Međunarodnom institutu za osposobljavanje imama, hatiba i daija u Meki.

Stekao je diplomu o auditu za vjerske, karitativne i ekološke organizacije (ISO 9001:2000).

Magistrirao je islamske znanosti iz područja šerijatskog prava na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, a doktorirao na islamskim znanostima na Međunarodnom sveučilištu u Novom Pazaru.

Do izbora za predsjednika Mešihata obnašao je više funkcija među kojima pomoćnika predsjednika za vjerska, prosvjetna, vjeronaučna i kulturna pitanja, ravnatelja Centra za certificiranje halal kvalitete IZH-a te člana Školskog odbora Medrese i Islamske gimnazije.

Aziz Hasanović bio je i član komisije za implementaciju Ugovora o specifičnim odnosima IZH-a potpisanog između Vlade RH i Mešihata IZH-a.

Izvanredni je predavač na Hrvatskom vojnom učilištu, na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove te na Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih i europskih poslova.