{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Đavolja varoš kandidat za izbor Sedam svjetskih čuda

F
FENA
8.1.2009. u 16:24
0
2
Đavolja varoš kandidat za izbor Sedam svjetskih čuda
0
Đavolja varoš kandidat za izbor Sedam svjetskih čuda
Đavolja varoš je od 1. januara zvanično jedini kandidat Srbije u izboru za Sedam svjetskih čuda prirode, a važi i za favorita Balkana, saopćeno je iz Organizacije Sedam svjetskih čuda.
Od Nove godine svaka zemlja dobila je jednog kandidata da je predstavlja u trci za Sedam svjetskih čuda prirode, a na listi se nalazi još nekoliko kandidata sa Balkana, ali nijedan nije dobio zvaničnu podršku države, kao što je Turistička organizacija Srbije pružila prošlog proljeća Đavoljoj varoši.

U toku je glasanje za ulazak Đavolje varoši u uži izbor od 77 čuda, od kojih će u julu biti proglašen najuži izbor od 21 kandidata. Đavolja varoš je od samog početka glasanja bila najbolje rangirani kandidat u Evropi.

Iz Komiteta za nominaciju Đavolje varoši saopćavaju da će u narednom periodu pojačati promociju ovog fenomena prirode kod Kuršumlije ne samo na svjetskim sajmovima turizma, već naročito u okolnim zemljama odakle dolazi većina turista, prenio je Tanjug.

Đavolja varoš se nalazi na jugu Srbije, u središtu planine Radan, 27 km od Kuršumlije. To je mesto čudnog imena i čudesnog izgleda, sa 202 zemljane piramide, pokrivene kamenim kapama koje nauka naziva andezitske kupe.

Zemljane piramide, ili kako ih lokalno stanovništvo naziva “kule”, visoke su od 2 do 15 m i široke od 0,5 do 3 m.

Smeštene su u dvije jaruge podijeljene uskom vododjelnicom čiji se izvorišni dijelovi spajaju u jedinstvenu erozivnu čelenku, strahovito razorenu erozivnim procesima. Jaruge također imaju čudne nazive: jedna je Đavolja jaruga, a druga Paklena jaruga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: