{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Avion Vlade RS-a dovozi Plavšićevu u Beograd

S
27.10.2009. u 11:54
0
58
Avion Vlade RS-a dovozi Plavšićevu u Beograd
0
Avion Vlade RS-a dovozi Plavšićevu u Beograd
Foto: Jonas Lindkvist, Dagens Nyheter
Bilo je 10:35 sati po švedskom vremenu kada su troja policijska vozila dovezla bivšu zatvorenicu Biljanu Plavšić na aerodrom, nakon čega je ušla u avion Cessna 525 parkiran na njegovom odvojenom dijelu, piše utjecajni švedski list Dagens Nyheter.
Jedna osoba dočekala ju je zagrljajem nakon što se popela u avion, dok je ubacivan njen prtljag, a četrdeset minuta poslije avion je poletio prema Beogradu. Ostalo je nejasno da li je premijer Republike Srpske Milorad Dodik dočekao hašku osuđenicu na aerodromu i da li je on bio osoba koja ju je zagrlila, što je moguće, s obzirom na prethodne najave iz njegovog ureda.

"Biljana Plavšić jutros je prebačena na štokholmski aerodrom Arlanda. Ona je otputovala avionom nakon što u švedskom zatvoru izdržala svoju kaznu", kazao je u saopćenju Lars Nylen, glavni direktor švedskih vlasti za pitanja zatvorenika.

Cessna bi na beogradski aerodrom trebala sletjeti u 14:45 sati, a sat kasnije avion bi trebao biti vraćen u Banjaluku, piše švedski dnevnik.

Bivša predsjednica RS-a Biljana Plavšić je u zatvoru Heisenberg u Švedskoj provela dvije trećine od 11 godina zatvora na koje je osuđena zbog progona nesrpskog stanovništva u BiH. U prošli četvrtak švedska vlada odlučila se, u skladu sa tamošnjim zakonima, da zbog dobrog vladanja Plavšićevu ranije pusti na slobodu. Ta vijest naišla je na zgražavanje žrtava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: