Regija
0

Avion Croatia Airlinesa imao problema s hidraulikom

FENA
Avion Airbus A319 Croatia Airlinesa (CA) na relaciji Pula - Frankfurt danas je zatražio slijetanje u Zagrebu zbog indikacije tehničkog kvara na sistemu za hidrauliku, zbog čega su preventivno pozvani vatrogasci, no uspio je sletjeti bez incidenta.

Šest vatrogasnih vozila s 21 vatrogascem JVP-a Zagreb bilo je spremno intervenisati zbog problema sa slijetanjem aviona u Zračnu luku Zagreb. Potreba za intervencijom ipak nije bilo jer je avion sretno sletio. Zagrebački vatrogasci preventivno su poslani u Zračnu luku, gdje su trebali pružiti podršku kolegama na Plesu i vatrogascima iz Velike Gorice, saznaje se od operativnog dežurnog Marijana Goričkog u JVP-u Zagreb.

Iz Croatia Airlinesa u međuvremenu je saopćeno da je nakon polijetanja aviona Airbus 319 na današnjem redovnom međunarodnom letu Croatia Airlinesa iz Pule u Frankfurt (OU 4404) došlo do indikacije tehničkog kvara na sistemu za hidrauliku. Zbog preventivnih razloga odlučeno je da se avion preusmjeri u Zagreb, gdje se nalazi tehničko središte Croatia Airlinesa te je zrakoplov sletio u ZL Zagreb oko 13 sati i 40 minuta.

Sigurnost 106 putnika i šest članova posade na tom letu ni u jednom trenutku nije bila ugrožena s obzirom da su posade Croatia Airlinesa školovane i uvježbane za ovakve situacije. Piloti su striktno primijenili predviđenu sigurnosnu proceduru, koja je implementirana u operativne priručnike kompanije, i avion je sigurno sletio u ZL Zagreb. Prema međunarodnim aviostandardima, takvi se događaji smatraju tehničkim slijetanjem. Dakle, nije riječ o prisilnom slijetanju, navode iz CA.

Nakon što je uočen tehnički kvar, pilotska posada je o tome obavijestila aerodromsku kontrolu leta te ZL Zagreb, što je također uobičajena i tačno propisana procedura u civilnom zrakoplovstvu. Zbog toga je ZL Zagreb, u skladu sa svojim procedurama, preventivno pokrenula svoje službe, iako nije bilo potrebe za bilo kakvom reakcijom.

Djelatnici tehničkih sektora Croatia Airlinesa obavit će detaljan sigurnosni pregled aviona, koji je privremeno povučen iz prometa. Putnici s leta OU4404 tijekom dana bit će prevezeni do Frankfurta zamjenskim avionom danas oko 16 sati, navodi se u saopćenju CA.

Croatia Airlines se izvinjava putnicima zbog poremećaja u planiranom putovanju.