Regija
13

Austrija bijesna: Vraćat ćemo izbjeglice u Hrvatsku i Sloveniju

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Austrijska ministrica unurašnjih poslova Johanna Mikl-Leitner izrazila je svoje nezadovoljstvo izbjegličkim valom koji se kroz Hrvatsku i Sloveniju kreće prema Austriji i Njemačkoj.

Upozorila je kako joj je neshvatljivo da u tim zemljama nije zabilježen skoro ni jedan zahtjev za azilom.

Ministrica je upozorila kako se "Dublin" odnosi na Hrvatsku i Sloveniju. Iz austrijskog MUP-a poručuju i kako će se dublinska procedura za vraćanje izbjeglica u Hrvatsku i Sloveniju pokrenuti, jer "niko ne vjeruje kako su te dvije zemlje (op.a. Hrvatska i Slovenija) zemlje bez budućnosti", piše austrijski Krone, prenosi Index.hr.

Na austrijski granični prijelaz Heiligenkreuz u Gradišću tokom noći stigle su prve izbjeglice koje su hrvatske vlasti prebacile u Mađarsku. Ukupno je do 7 ujutro oko pet hiljada izbjeglica napustilo Hrvatsku.

U noći s petka na subotu, prema policiji, pristiglo je oko 1000 izbjeglica, koji se dalje prevoze autobusima do Beča i Graca. DO kraja dana vlasti očekuju hiljade izbjeglica kao i na prijelazu Nickelsdorf, gdje se u idućim satima očekuje dolazak njih oko 1000. Do 11 sati u Hrvatsku je ušlo preko 20 hiljada izbjeglica.