{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Australija posramljena bijegom Kapetana Dragana

F
7.4.2010. u 12:16
0
1
Australija posramljena bijegom Kapetana Dragana
0
Australija posramljena bijegom Kapetana Dragana
Kapetan Dragan
Australsko pravosuđe posramljeno je bijegom Kapetana Dragana Vasiljkovića, poznatog pod imenom Daniel Snedden, australskog državljanina i bivšeg pripadnika australske vojne rezerve, koji je nestao nakon odluke nacionalnog Vrhovnog suda o izručenju Hrvatskoj, izvijestili su lokalni mediji.
Hrvatska je prije četiri godine zatražila izručenje Kapetana Dragana Vasiljkovića, kako bi mu se sudilo za ratne zločine, no on je taj zahtjev osporavao do zadnje instance na kojoj je pobjegao, piše u utorak dnevni list The Australian.

Ironija je da ga australska savezna policija nije uspjela pronaći, ista policija koja ga nije istražila 19 godina, otkada su optužbe protiv njega iznijele australske novine i londonski Times, dodaje list.

Od 1958. australski zakon zahtijeva da se istraže "teške povrede" Ženevskih konvencija i procesuiraju osumnjičenici za ratne zločine pred australskim sudovima.

"Zašto savezno tužiteljstvo nije provjerilo vjerodostojnost medijskih napisa o Vasiljkoviću? Zašto mi kao narod, u razvijenom svijetu, ne uspijevamo pozvati vlastite građane na odgovornost za ratne zločine?", pita se dnevni list The Australian.

List ističe kako je australsko savezno tužilaštvo, i bez putovanja u Hrvatsku, moglo saznati o predmetu u Vrhovnom sudu u Sydneyu, kada je Vasiljković neuspješno tužio novine za klevetu.

Tada se moglo čuti od vojnika koji je svjedočio da je izložen elektrošokovima na genitalijama, koje su primjenjivali podređeni zapovjedništvu Vasiljkovića.

Brojni drugi svjedoci pod prisegom su svjedočili o tome kako su ih Vasiljkovićevi podređeni tukli i mučili, a katkad se to odvijalo i u njegovoj prisutnosti.

Vasiljkovićev nestanak povećao je zabrinutost u iskrenu predanost Australije da procesuira osumnjičene za ratne zločine, upozorio je Sydney Morning Herald.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: