Regija
0

Atina, Bukurešt i Sofija apeluju da se ubrza približavanje Srbije Evropskoj uniji

FENA
Grčka, Bugarska i Rumunija apelirale su u subotu da se ubrza približavnje Srbije Evropskoj uniji naglasivši da se radi o trgovanju ustupcima Beograda za Kosovo.

Nakon skupa u Atini, šefovi diplomatija triju zemalja naglasili su u zajedničkom saopćenju kako je "neophodno da se Srbija približi EU", putem "brzog potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju". Na evropskom samitu u decembru 2008. godine moglo bi se, zatim, "odlučiti o davanju statusa kandidata" Srbiji, navodi se u saopćenju.

Sva tri ministra su upozorila na to da ovaj proces ne bude povezan s pitanjem Kosova.

"Niko od nas ne kaže Srbiji da je evropska perspektiva kompenzacija za Kosovo, ne želimo da je dovedemo pred takvu dilemu", kazala je grčka ministrica Dora Baoyannis.

S bugarskim kolegom Ivailom Kalfinom i rumunskim Adrianom Cioroianuom, on je istakao važnost odluke EU-a da pošalje na Kosovo policijsku i sudsku misiju, u kojoj bi sudjelovale i njihove zemlje.

Ministri su apelirali, također, da se nastave međunarodni napori kako bi se spriječila kriza. "Moramo pokrenuti politički proces kako bi sačuvali regiju mirnom", naglasio je bugarski ministar.

Grčka i Rumunija su među članicama EU-a koje su najmanje bile za nezavisnost Kosova.