Makedonija
0

Atentat na Gligorova i dalje misterija

SRNA
Danas se navršilo 14 godina od atentata na Kiru Gligorova, ali još nije poznato koja teroristička grupa je pokušala da ubije prvog makedonskog predsjednika.

Iako je svaka makedonska vlast u proteklih 14 godina najavljivala da će obnoviti istragu, misterija o izvršiocima i naručiocima atentata ostaje nerazjašnjena.

Iz makedonskog MUP-a je naglašeno da se izvršioci i naručioci atentata ne mogu nadati da ih je policija zaboravila, jer istrage u ovakvim slučajevima nikada ne zastarjevaju.

"Istražuje se svaki novi trenutak, ali sa prolaskom vremena sve teže se dolazi do novih podataka", rekao je portparol bugarskog MUP-a Ivo Kotevski.

Atentat na Kiru Gligorova izvršen je 3. oktobra 1995. godine, kada je eksplodirala auto-bomba u njegovoj blizini ispred hotela "Bristol" u Skoplju.

Gligorov je u atentatu teško povrijeđen, ali je preživio nakon operacije u Parizu. Od posljedica ekpslozije poginuli su njegov vozač i jedan slučajni prolaznik.

Neposredno nakon atentata pojavile su se različite verzije o umiješanosti u atentat. Pominjali su se srpski brojni obavještajci, albanska mafija, veza iz Bratislave i bugarski "Multigrup", ali te pretpostavke nikada nisu potvrđene.

Kiro Gligorov rođen je 3. maja 1917. godine u Štipu. Nakon završetka školovanja u Beogradu, u tadašnjoj SFRJ zauzima visoke funkcije u izvršnoj vlasti, prije svega u oblasti ekonomije i finansija.

Bio je jedan od vodećih ljudi koji se zauzimao za uvođenje tržišne privrede u Jugoslaviji.

Krajem 80-tih napušta Beograd i vraća se političkom životu u Makedoniji. Na prvim višepartijskim izborima 1991. godine izabran je za prvog predsjednika Makedonije, a na izborima 1994. godine osvojio je još jedan petogodišnji mandat.