ICTY
0

Astrit Haraqija privremeno puštan na slobodu

FENA
Žalbeno vijeće Međunarodnoga krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u srijedu je naložilo privremeno puštanje na slobodu Astrita Haraqije iz pritvora ICTY-a.

Puštanje Haraqije na slobodu, koje će biti provedeno u djelo čim to praktično bude izvodljivo, naloženo je nakon što je on odslužio petomjesečnu kaznu zatvora koja mu je izrečena zbog nepoštovanja suda.

Haraqija, bivši ministar kulture, omladine i sporta u vladi Kosova, osuđen je 17. decembra 2008. zbog toga što je pokušao uvjeriti svjedoka optužbe da ne svjedoči na suđenju bivšem vojnom vođi kosovskih Albanaca Ramushu Haradinaju.

Saoptuženi u ovom predmetu Bajrush Morina, bivši politički savjetnik zamjenika ministra kulture, omladine i sporta u vladi Kosova i honorarni urednik kosovskog dnevnog lista “Bota Sot”, osuđen je istog dana na kaznu od tri mjeseca zatvora.

Morini je 9. februara 2009., nakon što je odslužio kaznu, odobreno privremeno puštanje na slobodu do izricanja presude po žalbi.

I tužilaštvo i odbrana su uložili žalbe na presudu. Čeka se izricanje presude Žalbenog vijeća, saopćeno je iz Tajništva ICTY-a.

Haraqija je proveo ukupno pet mjeseci u Pritvorskoj jedinici ICTY-a. Tamo je boravio od 28. aprila do 15. maja 2008. u vrijeme svoga prvog pojavljivanja pred sudom, od 3. do 18. septembra 2008. za vrijeme suđenja i od 15. decembra 2008., kada se vratio u pritvor ICTY-a radi izricanja presude Pretresnog vijeća, do danas.

Puštanje na slobodu Haraqije je ograničeno većim brojem uvjeta navedenim u odluci donesenoj u srijedu.

Haški sud pridaje sigurnosti svojih svjedoka i povjerljivosti svojih zaštićenih materijala veliku važnost. Do sada su pokrenuti postupci za nepoštovanje suda protiv približno 30 osoba, uključujući po optužbama protiv branitelja, svjedoka u predmetima, novinara i drugih, i to u vezi s navodima o zastrašivanju svjedoka, odbijanjem da se odgovori na pitanja postavljena u sudnici, objelodanjivanjem povjerljivih sudskih dokumenata i kršenjem zaštitnih mjera.