|

Ashton očekuje skori nastavak dijaloga Srbije i Kosova

Ashton očekuje skori nastavak dijaloga Srbije i Kosova
0
F
FENA
14.11.2011. u 19:02
0
komentara
0

dijeljenja
Ashton očekuje skori nastavak dijaloga Srbije i Kosova Catherine Ashton (Foto: Reuters)
Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Asthon izrazila je u ponedjeljak nadu da će Srbija uskoro nastaviti prekinuti dijalog s Kosovom, što je važna pretpostavka za dobivanje kandidatskog statusa.
"Iskreno se nadam da će se dijalog nastaviti", rekla je Ashton na pres-konferenciji dodajući kako vjeruje u vodstvo srbijanskog predsjednika Borisa Tadića i da će on na prvo mjesto staviti dugoročne interese svoga naroda.

Evropska komisija je u oktobru objavila mišljenje o kandidaturi Srbije u kojem je preporučila da se toj zemlji dodijeli status kandidata "podrazumijevajući da će se nastaviti dijalog s Kosovom".

Čelnici EU-a tradicionalno raspravljaju o pitanjima proširenja na svom decembarskom samitu slijedom izvještaja i preporuka koje svake jeseni objavljuje Evropska komisija o zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima. Komisija je također preporučila da se Crnoj Gori odredi datum za početak pregovora.

Međutim, prema diplomatskim izvorima, Njemačka i Francuska ne žele da se o tome odlučuje u decembru, nego da se odgodi za samit u junu sljedeće godine.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.