The Guardian
0

"Arkanov duh i dalje živi među srpskim huliganima"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
The Guardian u četvrtak u podužem članku na sportskim stranama piše kako među "okorjelim srpskim huliganima i dalje živi Arkanov duh".

List piše da su "srpski razbojnici u roku od samo tri dana u dva navrata rušili gradove, u neredima u kojima su besmisleno i nasumično nasilje iskombinovali s talentom za organizaciju i političkom podrškom".

Guardian piše da je Srbija poznata po brojnim sportskim herojima, od Monike Seleš do Novaka Đokovića, ali da već decenijama sastavni dio života u Srbiji čine i huligani, koje okrutni političari, gospodari rata i vođe organizovanog kriminala često iskorištavaju za svoje ciljeve.

Loše ponašanje beogradske omladine malo koga može da iznenadi, nastavlja list, imajući u vidu veliku nezaposlenost, neizvjesnu budućnost i 20 godina ratova, kolapsa države, NATO bombardovanja i kriminalizacije društva. Ali, huliganizam je u Srbiji, ističe list, uvijek bio i političko sredstvo.

Guardian kao primjer navodi navijače Crvene Zvezde, "Delije". "Delije" su, piše list, odigrale nekoliko uloga tokom proteklih 20 godina - od brutalnih pripadnika paravojnih jedinica koje su vodile kampanje etničkog čišćenja u Bosni i Hrvatskoj, preko revolucionara u masi koja je 2000. godine svrgla s vlasti Slobodana Miloševića, do uličnih boraca u neo-fašističkoj kampanji protiv vlade, ostatka Evrope i Sjedinjenih Država.

Guardian navodi riječi srpskog fudbalera Save Miloševića koji, kako piše list, takođe vjeruje da su neredi u Genovi imali političku pozadinu.

Bio je to jedan od najcrnjih dana u srpskom fudbalu. Neki ljudi opet koriste fudbal za neke druge ciljeve, rekao je Milošević, prenosi Guardian.