{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Arbitraža će Sloveniju skupo koštati"

F
7.11.2009. u 13:29
0
1
"Arbitraža će Sloveniju skupo koštati"
0
"Arbitraža će Sloveniju skupo koštati"
Bivši slovenski premijer Janez Janša izjavio je u razgovoru za mariborski dnevni list "Večer" od subote da je potpisivanje arbitražnog sporazuma s Hrvatskom greška i podržao održavanje referenduma na kojem bi o tome odlučivali birači.
"Taj će nas sporazum skupo koštati", rekao je nekadašnji premijer i sadašnji predsjednik najjače slovenske opozicione stranke.

Ako sporazum o arbitraži bude ratificiran, cijena će biti "gubitak kontakta s otvorenim morem", a ako se ne ratificira ili poništi na referendumu, cijena će biti u "gubitku međunarodnog kredibiliteta" države, upozorio je Janša koji se zauzima za provjeru arbitražnog sporazuma na referendumu.

Pahor nije namjerno želio štetiti interesima države nego je podlegao "političkim kalkulacijama" i pritiscima iako je prije toga uvjeravao slovensku javnost da hrvatski pristupni proces neće biti odblokiran ako se granični spor ne riješi prije ulaska Hrvatske u EU, a sada su ta dva procesa odvojena, pojasnio je Janša u razgovoru za mariborski list.

U razgovoru za "Večer" i u emisiji "Vruća stolica" komercijalne televizijske stanice POP-TV Janša je rekao da je slovenska javnost nenaklonjena arbitraži i da bi Pahorova vlada morala uvažiti rezultate referenduma o arbitražnom sporazumu čak i ako se održi savjetodavni referendum prije ratifikacije koji predlaže predsjednik države Danilo Tuerk, a ne naknadni zakonodavni referendum nakon ratifikacije, kako predlaže Janša.

Janša je ponovio da formulacije u arbitražnom sporazumu ne garantuju Sloveniji direktan kontakt s međunarodnim vodama i "status pomorske države", nego samo mogućnost prava slobodne plovidbe, odnosno spojnicu s otvorenim morem.

U tom je smislu, dodao je Janša, arbitražni sporazum Pahor-Kosor za Sloveniju slabiji od sporazuma Drnovšek-Račan koji je bio "solidan pregovarački rezultat", a postignut je 2001. godine, prije nego što je Slovenija bila članica EU-a.

Pahorov rezultat pregovora s Hrvatskom u mnogo jačoj poziciji nego što je bio Drnovšek zato je lošiji i ne predstavlja nikakav senzacionalni uspjeh, kakvim je pred stavljen, ocijenio je Janša.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: