Intervju za Kurir
0

Ante Gotovina: Srbima poručujem da se vrate u Hrvatsku, to je i njihova domovina

Klix.ba
Ante Gotovina (Foto: Arhiv/AFP)
Ante Gotovina (Foto: Arhiv/AFP)
"Moramo gledati u budućnost. Budućnost zavisi od nas, ona je ispred nas, a prošlost je stvar prošlosti", rekao je između ostalog u intervjuu za Kurir penzionisani hrvatski general Ante Gotovina koji je od petka slobodan čovjek nakon izricanja oslobađajuće presude u Hagu.

Gotovina je poručio izbjeglim Srbima da se trebaju vratiti svojim kućama, jer je Hrvatska "njihova domovina, kao što je i moja". "Nije ovo moja kuća više nego što je njihova", dodao je general Gotovina.

Na pitanje da li će se boriti da odgovorni za ubistva u akciji Oluja budu procesuirani, Gotovina je izjavio: "Gledajte, bio je rat. To je stvar prošlosti, okrenimo se budućnosti, a ono što je prošlost, pripada prošlosti, i postoje institucije koje se time bave". Vezano za insistiranje na kažnjavanju ratnih zločina, Gotovina je dodao: "Kako ja na tome mogu insistirati? Da li ja to nekoga treba da savjetujem? Ko sam ja da savjetujem institucije da rade svoj posao? Svaka institucija radi svoj posao po zakonu".

Dodao je kako je samo običan građanin zemlje u kojoj živi. Na pitanje da li je imao prijatelja među srbima u Haškom tribunalu, odgovorio je kratko da je prijateljstvo stvar koja se gradi te da su morali živjeti zajedno i živjeli u skladu s tim.