Regija
1

Analiza sudskog vještaka: Dolores je spavala i nije bila vezana

Klix.ba
Dolores Lambaša
Dolores Lambaša
Stalni sudski vještak za vozila Goran Husinec, koji je analizirao snimke automobila u kojem je poginula hrvatska glumica Dolores Lambaša, tvrdi da nije jasno na osnovu čega su policajci tako rano zaključili da je nastradala glumica bila vezana sigurnosnim pojasom.

"To je podatak koji zbunjuje. Naime, ako je kopča pojasa i bila uložena u utičnicu, to ne garantira da je suvozačica bila vezana. Mnogi, naime, ostavljaju pojas uključen kako bi 'utišali' zvuk upozorenja, a sjede na pojasu. Tek će se vještačenjem pojasa utvrditi ima li na njemu tragova tkanine koji bi ostali kod takvih velikih sila kao što je provlačenje tijela ispod njega usljed udarca. Lično, u to teško mogu povjerovati, kao i u teoriju da je Dolores izletjela kroz stražnje staklo", kaže Husinec za Jutarnji.hr.

Zaključuje da je po položaju suvozačevog sjedišta jasno da je glumica u trenutku nesreće spavala.

"Muskulatura usnulih ljudi je potpuno opuštena pa njihovo tijelo i nakon manjih udaraca leti po kabini i često završi izvan vozila. U slučaju Lambaše, koja je bila sitna i lagana, to je još izvjesnije, upravo zbog male mase tijela", tvrdi Husinec koji svoje tvrdnje potkrepljuje fotografijom na kojoj se jasno vidi kako ispuhani suvozačev zračni jastuk visi između prednjeg desnog nosača krova i smrskanog vjetrobranskog stakla.

"To ukazuje na to da je nešto izvuklo zračni jastuk izvan kabine, a staklo je kasnije u prevrtanju opet pritisnuto uz gumenu brtvu i nosač krova", ističe Husinec.

Sahrana Dolores Lambaše, koja je podlegla povredama zadobijenim u sudaru prije dva dana, bit će održana danas u Šibeniku u 16 sati.