|

Analitičar iz Beograda: "Smrvljeni" Balkan ekonomski nema šansi

Analitičar iz Beograda: "Smrvljeni" Balkan ekonomski nema šansi
3
A
Anadolija
27.12.2013. u 10:30
66
komentara
3

dijeljenja
Analitičar iz Beograda: "Smrvljeni" Balkan ekonomski nema šansi Saša Đogović
Saša Đogović, saradnik Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) iz Beograda ocijenio je u izjavi za Anadoliju kako zemlje regije Zapadnog Balkana moraju snažnije ekonomski sarađivati ukoliko žele oporavak ekonomija svojih zemalja.
"Ovako zdrobljeni, smrvljeni, isparcelisani, nećemo daleko stići", kazao je Đogović.

Prema njegovim riječima, mora doći do značajnijeg ekonomskog povezivanja regije.

"Neophodna je jedna značajna ekonomska saradnja. Jednostavno, mi smo upućeni jedni na druge. Ne možemo da se otuđujemo jedni od drugih jer na taj način gube i jedni i drugi, a dobivaju treći. Na stranu politiku, emocije, treba gledati budućnost svih nas i generacija koje dolaze iza nas, ostaviti nešto na bazi čega oni dalje mogu da grade neki ekonomski i društveni prosperitet", ocijenio je on.

Nadalje, istakao je kako je neophodno da, naprimjer, građevinske kompanije iz regije zajednički nastupaju na trećim tržištima.

"Potrebno je da govorimo o nekim zajedničkim regionalnim projektima, željezničkoj infrastrukturi, izgradnji mostova, energetskim projektima... Dakle, treba govoriti o nečemu što će povezivati i što će privući strane investitore koji bi ulagali u projekte koji su regionalni. Zato trebaju sjesti vlade naših zemalja da vide koji bi to mogli biti zajednički projekti i da se to pogura. Da ne bude političarenja već da jednostavno radimo iz pozicije interesa i jedne i druge zemlje. Time bi se uposlila radna snaga, povećala konkurentska snaga ekonomije. Najlakše je zatvoriti vrata ili nešto deklarativno govoriti. No, postoje znatno šire mogućnosti za ostvarivanje privrednih rezultata", kazao je Đogović za AA.

On je pojasnio kako zemlje Zapadnog Balkana zapravo trebaju da se povezuju i preko stranih investitora. Tako bi Srbija, kada ima kontakt sa stranim investitorima iz arapskog svijeta, iste povezala BiH, Crnom Gorom i Hrvatskom, a da, obrnuto, ostale zemlje povezuju investitore do kojih dođu sa Srbijom i međusobno.

"Treba jedni druge da povezujemo", zaključio je Đogović.

Iako su premijeri Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH u više navrata isticali značaj regionalne saradnje i ekonomskog povezivanja, značajniji pomaci u tom procesu još uvijek nisu napravljeni.
Prijavi grešku


Komentari (66)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...