{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Amnesty poziva EU da zločini na Kosovu ne ostanu nekažnjeni

F
30.1.2008. u 17:36
0
0
Amnesty poziva EU da zločini na Kosovu ne ostanu nekažnjeni
0
Amnesty poziva EU da zločini na Kosovu ne ostanu nekažnjeni
Foto: Reuters
Organizacija Amnesty International zatražila je reformu kosovskog pravosudnog sistema da bi se osiguralo da ratni zločini, zločini protiv čovječnosti i međunacionalni zločini ne ostanu nekažnjeni.
"Stotine zločina su ostale neriješene sedam godina pošto su Ujedinjene nacije započele izgradnju kosovskog pravosudnog sistema", ocijenila je u saopćenju ta organizacija za zaštitu ljudskih prava.

"Stotine predmeta je zatvoreno zbog toga što dokazi nisu blagovremeno i efikasno prikupljeni", a rođaci otetih lica izvijestili su da su ih često, bez rezultata, saslušavali međunarodni policajci i istražitelji neupućeni u predmete, ocijenio je istražitelj ove organizacije na Kosovu Sian Jones, prenio je Glas Amerike.

Međunarodni izvještaj organizacije Amnesty International, pod naslovom "Kosovo: izazov da se popravi neuspjela pravosudna misija Ujedinjenih nacija", analizira djelovanje pravosuđa na Kosovu u svjetlu međunarodnih zakonskih i pravosudnih standarda koji se odnose na fer suđenje i pravo žrtve na pravdu i potpuno obeštećenje.

Pokušaj misije Ujedinjenih nacija na Kosovu da pokrene postupke za ratne zločine i da pravosudni sistem prilagodi međunarodnim standardima poštovanja ljudskih prava je propao, ocijenila je organizacija Amnesty International.

Njemačka sekcija ove organizacije je povodom planiranog preuzimanja dužnosti UNMIK-a od strane civilne misije Evropske unije pozvala EU da ne dopusti da ratni zločini i zločini protiv čovječnosti počinjeni poslije 1998. ostanu nekažnjeni.

Stručnjak Amnestyja za Kosovo Jan Digel saopćio je danas u Berlinu da UNMIK na stotine zločina kao što su ubistva, silovanja, otmice i protjerivanja nije dovoljno ili uopće nije ispitao.

"Na nepostojanje kazni na Kosovu mora konačno da se stavi tačka. To podriva povjerenje stanovništva u institucije pravne države", ocijenio je Digel.

Međutim, Amnesty International strahuje da se situacija neće mnogo promijeniti ni u budućnosti, odnosno da će se "misija EU koncentrirati prije svega na suzbijanje organiziranog kriminala, trgovine ljudima i korupcije".

"Ali o pravnoj državi na Kosovu možemo da govorimo tek kada svi počinioci ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti budu kažnjeni", saopćio je stručnjak njemačkog Amnestya za Kosovo.

Ova organizacija, koja je napravila izvještaj o rasvjetljavanju zločina na Kosovu proteklih godina, smatra da bi kosovsko pravosuđe moralo posebno brižljivo da se priprema za ovakve procese. EU se preporučuje da "uči iz grešaka UNMIK-a" i da pravosudne stručnjake koje će upućivati na Kosovo "brižljivije bira i pruža im bolju podršku nego što je to činio UNMIK".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: