Regija
0

Amnesty International Hrvatske poziva građane na prosvjed protiv Busha

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Amnesty International Hrvatske (AIH) pozvao je danas u priopćenju građane Hrvatske da se pridruže mirnim prosvjedima nevladinih organizacija povodom službene posjete predsjednika SAD-a Georgea W. Busha Hrvatskoj te da "mirno i dostojanstveno" izraze svoje nezadovoljstvo i protivljenje politici kršenja ljudskih prava u tzv. ratu protiv terorizma.

"Politika aktualne američke administracije predvođene predsjednikom Bushom odgovorna je za otmice, nezakonita uhićenja osumnjičenika i njihova prebacivanja na javnosti poznata, ali i tajna mjesta zatočenja, mučenja i druge okrutne, nehumane i ponižavajuće postupke i kažnjavanja, kao i niz drugih teških kršenja ljudskih prava", navodi u priopćenju AIH.

Također tvrdi kako rat protiv terorizma, predvođen SAD-om, na najjasniji mogući način prikazuje globalizaciju kršenja ljudskih prava involviranjem drugih vlada i država u nezakonita postupanja od čega nije i neće biti pošteđena ni Hrvatska.

"Upravo zbog toga, građani Hrvatske imaju pravo pokazati svoje nezadovoljstvo i neslaganje s politikama koje krše ljudska prava na međunarodnoj razini, ali i potkopavaju vlastitu sigurnost", stoji u priopćenju Amnesty International Hrvatske koji poziva građane i da potpišu peticiju protiv kršenja ljudskih prava u ratu protiv terorizma na web stranici www.amnesty.hr.