Posao od 500 miliona
48

Amerikanci odobrili prodaju osam vojnih helikoptera Black Hawk Hrvatskoj

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki State Department odobrio je potencijalnu prodaju helikoptera Black Hawk i s tim povezane opreme i usluga Hrvatskoj u okviru ugovora čija je vrijednost procijenjena na 500 miliona dolara, objavio je u petak navečer Pentagon.

U saopćenju Agencije za sigurnosnu saradnju američkog ministarstva odbrane navodi se da je Hrvatska zatražila osam helikoptera Black Hawk. To je vojni višenamjenski helikopter i koristi se u 30-ak zemalja.

"Predložena prodaja podržat će vanjsku politiku i nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država poboljšanjem sigurnosti NATO saveznika, koji je i dalje važna snaga za političku stabilnost i ekonomski napredak u Evropi. Predložena prodaja poboljšat će sposobnost Hrvatske da odvrati sadašnje i buduće prijetnje i podupre koalicijske operacije, kao i promicati interoperabilnost sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim snagama NATO-a", navodi se u saopćenju i dodaje da Hrvatska neće imati teškoća s integracijom te opreme u svoje oružane snage.

State Department je ranije odobrio Hrvatskoj prodaju dva helikoptera Black Hawk UH-60M i pripadajuće opreme za 115 miliona dolara, a nakon toga SAD je donirao Hrvatskoj još dva helikoptera koji su stigli 2022. godine.