Regija
0

Američki State Department oštro osudio atentat u Zagrebu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki State Department u petak je "oštro osudio" bombaški atentat u Zagrebu, u kojem su u četvrtak navečer ubijeni vlasnik i glavni urednik sedmičnika "Nacional" Ivo Pukanić i direktor marketinga tog lista Niko Franjić, te pozvao da se odgovorni za zločin privedu pravdi.

"Vidio sam izvještaje i mogu reći da SAD oštro osuđuje taj napad i nadamo se da će vlasti moći privesti pravdi one koji su za to odgovorni", rekao je glasnogovornik State Departmenta Robert Wod na brifingu za novinare odgovarajući na pitanja o bombaškom napadu u Zagrebu.

Američka štampa u petak je prenijela agencijske izvještaje o ubistvu Pukanića i Franjića i reakcijama najviših hrvatskih dužnosnika na taj incident, ističući da su hrvatski predsjednik i premijer Stipe Mesić i Ivo Sanader najoštrije osudili taj zločin te najavili obračun vlasti s nasiljem i organiziranim kriminalom, prenijela je Hina.

The New York Times, The Washington Post, The Wall Street Journal i drugi dnevni listovi u SAD prenose izvještaje agencija Associated Press i Reuters, u kojima se ističe da je Pukanić bio utjecajan novinar, povezan s nizom političara, te da je vodio politički sedmičnik br. 2 u Hrvatskoj, koji je često otvarao osjetljive političke teme.

Također se spominje da je prije šest mjeseci neko pokušao ubiti Pukanića ispred njegove kuće u središtu Zagreba, kao i da je imao policijsku zaštitu do augusta, kada je zatražio da se ona ukine, prema citiranoj izjavi ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka.

The New York Times prenosi oštru osudu atentata koju je u ime Vlade iznio premijer Sanader i riječi predsjednika Mesića da se radi o izboru "mi ili oni: pravna država protiv kriminalaca, terorista i mafije".

Ističe se da je početkom mjeseca u Zagrebu u mafijaškom stilu ubijena 26-godišnja Ivana Hodak, kći uglednog odvjetnika, te da su prije toga na zagrebačkim ulicama pretučeni ugledni novinar koji piše o kriminalu, član gradske uprave i direktor velike građevinske tvrtke.

Također se navodi da je Pukanić hvaljen i nagrađivan za svoj rad u Nacionalu, pokrenutom 1995., ali i da je smatran kontroverznom osobom, te da je kritiziran zbog prebliskih veza s nekim političarima i javnom osobom za koju se vjeruje da je vođa organiziranog kriminala.

TV mreža MSNBC, koja 24 sata prenosi vijesti, također je izvijestila o bombaškom atentatu u Zagrebu, kao i niz drugih elektroničkih medija u SAD-u.