Chicago
0

Američki Srbi tuže firmu MPRI zbog "Oluje"

FENA
Chicago
Chicago
Na saveznom sudu u Chicagu grupa Amerikanaca srpskog porijekla počela je parnicu protiv firme L-3 Communications Holding Inc, u čijem je sastavu i firma MPRI koja se bavi sigurnosnim i vojnim konsaltingom.

MPRI je 1994. i 1995. radio u Hrvatskoj, s pripadnicima Hrvatske vojske. Tužitelji u parnici pokrenutoj u četvrtak u Illinoisu su osobe koje za sebe tvrde da su "žrtve genocida u Krajini". Od MPRI-ja traže odštetu od 10 milijardi i 400 miliona dolara - zbog njene navodne pomoći hrvatskoj vojsci u organizaciji akcije Oluja.

Glas Amerike navodi da je o ovoj firmi izvještavao u posljednjih petnaest godina u više navrata, najviše na temelju objavljene američke literature kao i razgovora sa stručnjacima.

Američki publicist i dobitnik Pulitzerove nagrade David Halberstam u knjizi "Mir u vrijeme rata - Bush, Clinton i generali" daje podrobniji opis posla koji su u Hrvatskoj odradili radnici MPRI-ja. Izvor su mu bili uglavnom neimenovani uposlenici te firme.

Osnivači MPRI-ja, penzionisani generali Carl Vuono i Butch Saint, imali su izvrsne kontakte s penzinosanim kolegama - znali su mnoge talentirane bivše časnike, kao i najbolje iz dočasničkog kadra američkih oružanih snaga. "Za zadatak u Hrvatskoj uposlili su samo najbolje", piše David Halberstam.

Nakon što su dobili dopuštenje Državnog tajništva, Vuono i Saint su u Hrvatsku, u oktobru 1994. poslali prvi tim od 14 ljudi. Iako se službeno tvrdilo da je zadatak MPRI-ja pomoći u uspostavi civilne kontrole nad hrvatskim oružanim snagama, David Halberstam piše da "nikad nije postojala sumnja da je primarni cilj - poboljšati kvalitet hrvatske vojske, u što kraćem roku." U samo deset mjeseci, američki su stručnjaci pomogli u pretvaranju hrvatske vojske u kompetentnu oružanu silu.

"Deset mjeseci nije tako dug period, no kada su vojske tako loše uvježbane - kao što je bio slušaj na Balkanu - te kad su postavljeni zadaci tako temeljne prirode, onda i deset mjeseci dobrog vojnog drila mnogo znači", piše David Halberstam.

"U zemlji slijepih, jednooki postaje kralj", ovim je riječima jedan penzionisani američki časnik koji je uvježbavao hrvatsku vojsku sažeo situaciju ujesen 1994.

Na početku rata, piše David Halberstam, Hrvatska vojska bila je neka vrsta teritorijalne odbrane, sastavljena od policajaca, učitelja, radnika i nižih činovnika, "što samo po sebi i nije slaba strana." Naime, niže vojno osoblje nije trebalo deprogramirati od onoga što se učilo u komunističkoj vojsci. Osim toga, hrvatske su snage imale osobinu koja je potrebna svakoj dobroj oružanoj sili - "bile su odraz vlastitog društva, predstavljale su ga u cjelini".

Jedan od prvih ciljeva MPRI-ja bio je uvježbati dočasnički kadar, kako bi na bojnom polju mogao djelovati što neovisnije; iskazati inicijativu. Drugi je cilj bio poboljšati borbenu koordinaciju među postrojbama srednje veličine. Treći zadatak američkih savjetnika bio je naučiti hrvatske vojnike nekima od temeljnih borbenih vještina pješačke borbe - naprimjer, međusobno pokrivanje za vrijeme napada, zauzimanje zaklona, napad na bunker, kako smanjiti broj žrtava.

"Mladići koje su američki vojni savjetnici podučavali bili su za vojsku izvrstan materijal", piše David Halberstam. Američki časnici opisuju svoje učenike kao “prototip dobrog vojnika”: "Fizički čvrsti, za borbu izvrsno motivirani mladići, većinom sa sela, naviknuti na život pod vedrim nebom, na teškoće i izazove."

Nešto prije akcije Oluja "iz časničke škole koju su ustrojili ljudi iz MPRI-ja izašli su prvi diplomci. Savladane vještine, kao i psihološki učinak činjenice da su im nastavnici bili kvalitetni američki časnici dali su hrvatskim vojnicima ogromnu prednost na bojnom polju", piše David Halberstam.

"U Hrvatskoj nismo bili dugo. Da je Oluja bila 1999, naših bi tragova na terenu bilo mnogo više", izjavio je Davidu Halberstamu jedan radnik MPRI-ja koji je radio u Hrvatskoj. "Kako bilo da bilo, onoliko koliko smo tamo bili, mislim da smo nešto postigli, ako ništa drugo - pomogli smo im da steknu samopouzdanje."

Na web-stranicama firme L-3 Communications piše da MPRI ima oko šest hiljada uposlenika koji rade u gotovo 60 zemalja svijeta, napominje VoA.