Regija
0

Američki Senat usvojio rezoluciju za što brži ulazak Hrvatske i Albanije u NATO

FENA
Američki Senat je jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se Hrvatskoj i Albaniji izražava potpora za što brži proces ratifikacije njihovog članstva u NATO savezu.

Naime, parlamenti svih zemalja članica saveza moraju ratificirati članstvo, a obje su zemlje otpočele pristupne razgovore.

U ovoj rezoluciji navodi se kako bi pristupni protokoli za Hrvatsku i Albaniju trebali biti potpisani do kraja jula ove godine. Vodeći pokrovitelj ove senatske rezolucije je senator George Voinovich, a podržali su je i senatori Joe Biden, Richard Lugar te Joseph Lieberman.

Rezolucija američkog Senata podržava nastojanja Ukrajine i Gruzije da postanu dio euroatlanske zajednice, te se daje potpora politici 'otvorenih vrata' za sve evropske zemlje koje žele prihvatiti odgovornosti koje proizlaze iz članstva u NATO savezu.

Zanimljivo je da se u rezoluciji uopće ne spominje Makedonija, koja s Hrvatskom, Albanijom i Sjedinjenim Državama čini Jadransko-američku povelju. Podsjetimo, Grčka je u aprilu, na samitu NATO saveza u Bukureštu, blokirala pozivanje Makedonije u NATO savez.