Analiza vojnih analitičara
0

Američki protivraketni štit na Balkanu?

SRNA
Nakon što su SAD i zvanično odustale od gradnje protivraketnog štita u Poljskoj i Češkoj, pojavile su se spekulacije da bi taj sistem mogao biti preseljen na Balkan i da je Kosovo, prema procjenama nekih hrvatskih vojnih analitirača, jedna od mogućih kopnenih alternativa.

Stručnjak za terorizam Pavle Kalinić smatra da SAD imaju nekoliko alternativa za protivraketni sistem i da ne treba odbaciti kopnenu alternativu, niti iz opcije isključiti Balkan, prije svega Kosovo.

"Na Kosovu je izgrađena najveća američka baza, nakon Ramsteina. Kosovo ima odličnu stratešku poziciju jer se s tog prostora može istovremeno kontrolisati i Bliski istok i Evropa", rekao je Kalinić za Slobodnu Evropu.

Vojni analitičar Igor Tabak ističe da premještanje sistema ne znači njegovo preseljenje na Balkan, jer SAD trenutno imaju jednostavnijih i jeftinijih rješenja, ali da bi Kosovo "sa jedne strane bilo zgodno za stacioniranje sistema jer tamošnje vlasti puno duguju Amerikancima za svoju državnost".

"Međutim, za ovakav sistem, posebno za ovaj koji traži fiksne instalacije, Kosovo nije zgodno jer je složeno, nestabilno i otvara puno bezbjednosnih rizika, koji nisu ni na koji način balansirani prednostima", smatra Tabak.

On je naveo da SAD trenutno imaju na raspolaganju četiri tehnologije, od koje su tri mobilne, a samo jedna stacionarna. 

"Ovo proljeće je bilo jasno da će Amerikanci, kada već počinju mijenjati i štedjeti, najvjerojatnije štedjeti na ovim fiksnim objektima, velikim građevinskim radovima i svemu što ide sa tim", rekao je Tabak.
Vojni analitičar Fran Višnar ističe da su Amerikanci ovog trenutka, ako je riječ o opasnosti od Irana, mnogo više koncentrisani na pokretne baze u Mediteranu, a ne na gradnju skupih kopnenih protivraketnih sistema i radara.

"Pričanja o tome da bi to bilo negdje na Balkanu, ili u Turskoj, su jedna pretjerivanja i čista spekulacija, jer je Obama jasno rekao da će se u ovo prvo vrijeme prije svega orijentisati na ratne brodove, na kojima se već nalaze presretački sistemi", rekao je Višner.

On smatra da Grci sigurno neće pristati na premještanje američkog raketnog štita na Balkan zbog izrazitog antiameričkog raspoloženja, dok bi Makedonija i Bugarska morale potpuno izgraditi novu infrastrukturu, jer nemaju gotove prostore gdje bi se takve rakete postavile.

Eventualna gradnja takvih baza u Hrvatskoj, zaključuju sagovornici Slobodne Evrope, ponovo bi izazvala napetost na relaciji između Washingtona i Moskve.