{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Američki predsjednik George W. Bush uoči posjeta Hrvatskoj

F
FENA
27.3.2008. u 10:59
0
0
Američki predsjednik George W. Bush uoči posjeta Hrvatskoj
0
Američki predsjednik George W. Bush uoči posjeta Hrvatskoj
Američki predsjednik George W. Bush izjavio je u srijedu kako se raduje skorom službenom posjetu Hrvatskoj, te kako se nada da će u Zagreb donijeti dobre vijesti sa samitu NATO-a u Bukureštu početkom aprila, gdje će se založiti da pozivnicu za članstvo dobija Hrvatska, te Albanija i Makedonija.
"Članstvo u NATO-u bit će vrlo pozitivno za ljude u Hrvatskoj. Stvarno se radujem odlasku u Hrvatsku i nadam se da ću donijeti dobre vijesti jer dolazim poslije samita", rekao je za Hinu Bush koji će Hrvatsku posjetiti 4. i 5. travnja.

U kratkom zajedničkom intervjuu s novinarima iz Hrvatske, Rumunije i Ukrajine, svoje predstojeće službene posjete tim zemljama ocijenio je važnima zbog bilateralnih odnosa, kao i zbog NATO-a.

Najavio je da će se na samitu NATO-a u Bukureštu 2-4. travnja, založiti za pozivanje u članstvo Hrvatske, Albanije i Makedonije, te za uključenje Ukrajine i Gruzije u program MAP - Akcijski plan za članstvo.

"Snažan sam pristaša ohrabrivanja donošenja prave odluke u Bukureštu o Hrvatskoj, Albaniji i Makedoniji", rekao je Bush.

Na pitanje o njegovu gledanju na buduću ulogu Hrvatske u arhitekturi NATO-a u jugoistočnoj Evropi, razvoju njezinih oružanih snaga, sudjelovanju u misijama NATO-a i doprinosu zajedničkoj sigurnosti Saveza, te mogućim vojnim i pomorskim bazama na njezinu teritoriju, Bush je iznio pohvalne ocjene o hrvatskim vojnicima te isključio mogućnost uspostave NATO baza u Hrvatskoj.

"Prije svega želim to skinuti sa stola. Ne postoji namjera za NATO baze, stalne baze" u Hrvatskoj, rekao je.

"Biti dio NATO-a znači predanost modernoj vojsci. Hrvatske postrojbe su se pokazale hrabrima na nekim aktivnim bojištima u ratu protiv terorizma. One će imati koristi od toga da su dio NATO-a i da služe rame uz rame s drugim saveznicima iz NATO-a", naglasio je Bush.

Hrvatska po njegovim riječima služi kao "vrlo dobar primjer", nakon traumatičnog trenutka otcjepljenja od Jugoslavije.

"Vaša vlada je donosila teške odluke, prije svega u interesu naroda. Pokazuje se da su mnoge reformske odluke učinile vjerojatnim da će Hrvatska biti pozvana u NATO. Primjeri su jako važni", rekao je Bush.

Dodao je kako je prije 15 ili 25 godina malo tko mogao zamisliti da će raspravljati o tako nečemu, a danas je Hrvatska neovisna, suverena država, koja se nada pozivu u NATO.

"To pokazuje što je moguće, koliko je važno da ljudi donose prave odluke u ime naroda", rekao je Bush aludirajući na raspravu u Hrvatskoj o referendumu o ulasku u NATO.

Za hrvatsku obalu "kažu da je to jedna od najljepših obala na cijelom svijetu", rekao je američki predsjednik, izražavajući nadu da će je vidjeti tijekom posjeta, iako su mu suradnici rekli da to nije u programu.

Naglasio je kako se nada uspješnom samitu u Bukureštu koji će potvrditi važnost NATO-a u suvremenom svijetu.

"Nadam se uspješnom summitu. Uspjeh znači da NATO ostane relevantan i surađujemo u rješavanju izazova 21. stoljeća, a najbolja prilika je prijetnja terorizma u Afganistanu".

U Bukureštu ćemo ohrabriti saveznike da ozbiljno uzmu svoje obveze, a mi ćemo dokazati da ozbiljno uzimamo svoje s dodatnih 3.200 marinaca, kako bi dali primjer i potaknuli ostale da sudjeluju, rekao je on.

Na pitanje Hine može li se nakon višegodišnje usredotočenosti američko-hrvatskih odnosa na ulazak Hrvatske u NATO, očekivati prebacivanje težišta na proširenje gospodarske suradnje sa SAD-om i veća američka ulaganja u Hrvatsku, Bush je rekao kako je on zagovornik slobodne trgovine i kretanja kapitala, dodajući
da "Hrvatska zauzima ključan prostor u važnom dijelu svijeta, te da Amerika treba više učiti o Hrvatskoj".

Istaknuo je tom kontekstu i da u SAD živi gotovo milion američkih Hrvata, koji mogu olakšati daljnji razvoj odnosa dviju zemalja.

"Bit će svakovrsnih mogućnosti, a one će se iskoristiti ako vlada donese dobar zakon o stranim investicijama. Zakon mora biti transparentan a vladavina zakona dosljedna. No, glavni rizik za ulaganja nije vladin već samog poduzetnika", rekao je Bush.

"Odgovor na vaše pitanje je da, želimo da razni aspekti naših odnosa s Hrvatskom procvatu, ali što se tiče ulaganja, na vladi je da osigura dobru klimu za ulaganja", naglasio je američki predsjednik.

Bush će se tokom posjeta Hrvatskoj 4. i 5. aprila sastati s predsjednikom Stjepanom Mesićem, premijerom Ivom Sanaderom i drugim najvišim hrvatskim dužnosnicima. Mesić je u srijedu posjet američkog predsjednika označio iznimno važnim rekavši kako je Bush "predsjednik najjače države svijeta, najveće sile svijeta" i kako je "za svaku zemlju privilegij da ju posjeti".

Bushov posjet bit će treći posjet nekog američkog predsjednika Hrvatskoj nakon Richarda Nixona 1971. i Billa Clintona 1996.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: