Nakon BiH i Srbije
0

Američki potpredsjednik danas stiže na Kosovo

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Potpredsjednik SAD Joseph Biden doputovaće jutros na Kosovo, a na aerodromu u Prištini dočekaće ga visoki zvaničnici Kosova i 50 studenata američke škole na Kosovu.

Ovo je prva posjeta nekog od najviših američkih državnika Prištini od kada su kosovske institucije prošle godine proglasile nezavisnost.

Tokom posjete Kosovu, Biden će se sastati  s najvišim zvaničnicima Kosova, predsjednikom i premijerom, a sastanku će prisustvovati i predsjednik kosovske skupštine i ministri inostranih poslova i Bezbjednosnih snaga Kosova. 

Predviđeno je da se Biden obrati poslanicima Skupštine Kosova, poslije čega će posjetiti manastir Visoki Dečani. 

Poslije posjete manastiru, predviđeno je da se Biden susretne sa pripadnicima vojske SAD koji su dio međunarodnih mirovnih snaga u kampu "Bondstil" kod Uroševca.

Sabor SPC poništio je odluku episkopa raško-prizrenskog Artemija da ne da blagoslov za najavljenu posjetu Josepha Bidena manastiru Visoki Dečani na Kosovu i Metohiji. U saopštenju Svetog arihijerejskog sabora SPC se odluka Artemija poništava i izražava žaljenje zbog nje. 

"Ona je u suprotnosti sa tradicionalnim hrišćanskim načelima gostoljublja, duboko ukorenjenim u srpskom narodu, a posebno u našim manastirima", kaže se u saopštenju. 
Biden je juče rekao u Beogradu, poslije razgovora sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, da Amerika "ne očekuje od Srbije da prizna Kosovo i da to nije preduslov za dobre odnose dvije zemlje, ili podršku SAD da Srbija postrane članica EU.

Tadić je ocijenio da je razgovor sa drugim čovjekom Bijele kuće bio otvoren i produktivan i da može da otvori novu etapu američke politike prema Srbiji i zapadnom Balkanu, ali je sagovornika iz Washingtona podsjetio da Srbija jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova smatra kršenjem međunarodnog prava.

Predsjednik Srbije priredio je sinoć u zgradi Predsjedništva svečanu večeru u čast američkog potpredsjednika, čime je i završena Bidenova posjeta Beogradu.