Rastu tenzije
13

Ambasador Rusije u Crnoj Gori: Neprijateljske aktivnosti Podgorice neće ostati bez odgovora

SRNA
Vladislav Maslenikov
Vladislav Maslenikov
Ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov ocijenio je da je velika greška zvanične Podgorice da šest diplomata u Ambasadi Ruske Federacije proglasi personama non grata, te poručio da najnovije neprijateljske aktivnosti Podgorice neće ostati bez odgovora.
"Nažalost, crnogorske vlasti, ne prvi put, za zadovoljavanje Zapada demonstriraju nezasitnu 'borbu' sa nepostojećom prijetnjom od Rusije. Obično, ovakva se aktivnost povećava u zemlji uoči izbora. Ministarstvo vanjskih poslova Rusije dao je zvanični komentar povodom proglašenja skoro svih diplomata u Crnoj Gori personama non grata u kojem se ističe da ovakvim aktivnostima vlasti Crne Gore, izgleda, žele da demonstriraju svojoj javnosti kompetentnost i objektivnost aktuelne vlasti koja se splela u unutrašnjim intrigama i stalno balansira na ivici krize i privremenih izbora", rekao je Maslenikov.

On je istakao da nije prvi put da ovakve korake prati i "fake" neutemeljena kampanja špijunomanije u crnogorskim medijima.

Maslenikov je naveo da rad konzularnog odjeljenja Ambasade Rusije jeste obustavljen od 30. septembra na neodređeno vrijeme, jer je svim diplomatama koji su radili u konzularnom odjeljenju naloženo da napuste zemlju u roku od 72 sata.

"To znači da nećemo tokom nekog vremena moći da izdajemo vize državljanima Crne Gore koji žele da odu u posjetu Rusiji u trajanju dužem od 30 dana. Na period do 30 dana viza vašim državljanima za putovanja u Rusiju nije potrebna", rekao je Maslenikov.

On je dodao da niko ne zabranjuje Rusima da posjećuju Crnu Goru.

"Međutim, s obzirom na neprijateljsko ponašanje crnogorskih vlasti i uzimajući u obzir atmosferu neprijateljstva koja se produbljuje, prinuđeni smo da preporučimo sunarodnicima da kritički pristupaju planiranju svojih putovanja u ovu zemlju", rekao je Maslenikov..