"Zar u ovoj dvorani nema Srba?"
0

VIDEO / Ambasador Rusije Konuzin "pobjesnio" braneći Srbiju

FENA
Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin u četvrtak je, pošto je uz povišen ton učesnicima sigurnosnog foruma u Beogradu uputio niz kritika vezanih uz Kosovo, demonstrativno napustio skup.

Govoreći na "Beogradskom sigurnosnom forumu", Konuzin je, nezadovoljan tokom rasprave, kritikovao to što se ne govori o aktualnom problemu na sjeveru Kosova te upitao: "Zar u ovoj dvorani nema Srba?"

Konuzin je izjavio kako nitko od učesnika ne spominje to što, po njegovim riječima, NATO i KFOR trenutno krše Rezoluciju 1244 UN-a o Kosovu jer na granicu sa Srbijom na sjeveru Kosova kane dovesti kosovske carinike.

Ustvrdivši kako među učesnicima na forumu nema nikoga ko se zauzima za srbijanske interese, ruski ambasador poručio je kako će na posebnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu te interese braniti Rusija i srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić.

Nakon govora koji je trajao oko 15 minuta ruski ambasador ljutito je napustio forum na kojem sudjeluje više od 300 dužnosnika iz Srbije i europskih država, predstavnika Europske unije i NATO-a, znanstvenih instituta, građanskog društva, parlamentaraca i novinara.

Prije toga, srbijanski predsjednik Boris Tadić je, otvarajući forum, upozorio na probleme odcjepljenja te u tome kontekstu naveo Kosovo.

Događaji na Kosovu su poremetili temelje međunarodnih odnosa, kazao je te ustvrdio kako će Srbija nastaviti djelovati u općem interesu kako bi balkanska regija u budućnosti mogla biti u boljem položaju nego je bila u prošlosti, za što je, po njegovim riječima, potrebna i međunarodna potpora.