Smijenjen s dužnosti
0

Ambasador Japana u Hrvatskoj seksualno zlostavljao uposlenicu

FENA
Yoshi Tamur
Yoshi Tamur
Japansko ministarstvo vanjskih poslova smijenit će japanskog ambasadora u Hrvatskoj Yoshija Tamuru nakon što je u izvještaju ministarstva zaključeno da je seksualno zlostavljao mladu žensku zaposlenicu ambasade no neće poduzimati disciplinske mjere, rekli su dužnosnici vlade, izvijestili su japanski mediji.

Njegovo povlačenje s mjesta ambasadora bit će dio širih kadrovskih promjena koje će biti objavljene 20. decembra, prenijela je agencija Kyodo.

U aprilu prošle godine Tamura je imao "fizički kontakt" s Hrvaticom dvadesetih godina koja je tada tek bila zaposlena u ambasadi, kada se njih dvoje našlo na stražnjem sjedištu automobila u kojem su bili službenim poslom, rekli su izvori bez dodatnih pojašnjenja.

Tamura, koji je imenovan ambasadorom u Hrvatskoj u martu 2009. godine, nakon toga je još pokušavao ostvariti kontakt sa zaposlenicom koja je naposlijetku uložila žalbu zbog seksualnog zlostavljanja.

Potom je dužnosnik ministarstva vanjskih poslova u januaru poslan kako bi istražio navode zaposlenice te u izvještaju zaključio da je ambasador zlostavljao ženu. Tamura je negirao bilo kakav prekršaj.