Regija
0

Ambasador Albanije u BiH: Trebamo raditi na suzbijanju predrasuda na Balkanu

Anadolija
Flamur Gashi (Foto: Anadolija)
Flamur Gashi (Foto: Anadolija)
Nakon što je Vijeće ministara Albanije krajem jula 2014. godine usvojilo odluku o zatvaranju nekoliko ambasada, među kojima je i Ambasada Albanije u Sarajevu, te nakon sto je upriličen oproštajni prijem ambasadora Gashija i zatvaranja ambasade u BiH, ekipa Anadolu Agency je bila gost u rezidenciji ambasadora Albanije u BiH Flamura Gashija.

"Ambasada Albanije u Sarajevu je otvorena 2. juna 2010. godine i tog dana je utvrđen i prijedlog izmjena i dopuna Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vijeća ministara Albanije o ukidanju viza izmedju ovih država“, naveo je ambasador Gashi.

Govoreći o razlozima zatvaranja ambasador Gashi ističe da je ekonomska situacija kako u Albaniji tako i u zemljama u regionu jedan od ključnih razloga zatvaranja Ambasade Albanije u Sarajevu. On dodaje da je i nemarnost bh. institucija doprinjela donošenju ovakve odluke.

"Ovaj čin je i 'mjera reciprociteta', jer bh. vlasti nisu poduzele nikakve mjere ovih godina da se otvori i Ambasada BiH u Tirani“, rekao je ambasador Gashi, dodujući da je učinio sve što je u njegovoj moći da ubjedi albansko Vijeće ministara da se ne donese odluka poput ove, jer Ambasada Albanije mora postojati u Sarajevu i obratno.

Po pitanju Sporazuma o uzajamnom putovanju između građana BiH i Albanije samo sa ličnim kartama, ambasador Gashi ističe da je srećan što se ovakva inicijativa pokrenula, međutim zbog majskih poplava koje su zadesile BiH i region, ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija je bio spriječen boraviti u službenoj posjeti u Republici Albaniji gdje bi se ovaj sporazum potpisao.

"Mi smo uspostavili dobre veze između Albanije i BiH. Postigli smo to da potpišemo više od 20 sporazuma između dvije zemlje, održano je nekoliko kulturnih događaja iz Albanije ovdje i obratno. Čekam, da se ovih dana, na kraju, potpiše i sporazum između Vijeća ministara Albanije i BiH za slobodan ulazak građana Albanije u BiH sa ličnim kartama i građana BiH u Albaniju", pojasnio je Gashi.

Ambasador Gashi je također, naveo da je prema podacima bh. institucija 2009. godine Albaniju posjetilo 7.800 bosanskohercegovačkih turista, a nakon toga, tačnije od otvaranja albanske ambasade u Sarajevu 2010. godine pa do sada, oko 50.000 Bosanaca i Hercegovaca je svoje godišnje odmore provelo u Albaniji, dok je oko 30.000 Albanaca posjetilo BiH. 

On je dodao da bi ovaj broj mogao biti mnogo veći ukoliko bi se olakšalo putovanje između dvije države. Dio puta od 20 kilometara, navodi ambasador, koji povezuju Foču i Šćepan Polje otežavaju saobraćaj i trgovinsku razmjenu. 

Ambasador Gashi, koji je inače, porijeklom sa Kosova, posebno se zalagao po pitanju priznavanja kosovskih dokumenata.

"Tražio sam od bh. institucija da učine ono što je Srbija već učinila: da priznaju putne isprave građana Kosova, da priznaju registarske tablice kako bi se nastavilo sa razmjenjivanjem robe i jačanjem ekonomske saradnje. Ne tražimo od BiH da prizna Kosovo, jer se ne želimo miješati u unutrašnja pitanja bilo koje države, ali smatram da je Bosna i Hercegovina požurila sa odlukom o uvođenju viza kosovskim državljanima“, pojasno je ambasador Gashi.

On je dodao da ovakvi postupci otežavaju uspostavljanje boljih odnosa među narodima, jer kako je već poznato, na Balkanu postoje velike predrasude.

"Velike su predrasude među narodima na Balkanu, trebamo raditi na suzbijanju ovih predrasuda, a ne širiti ih. Zatvaranjem granica ne rješavamo problem. Svima nam je mjesto u EU, i trebamo se ugledati na naše balkanske zemlje poput Hrvatske i Slovenije“, istakao je ambasador Gashi.

Naglasio je da je balkanski narod dosta propatio i da ratovi koji su nas zadesili u prošlosti ne trebaju biti prepreka jačanju prijateljskih odnosa među nama, već da se svi zajedno moramo boriti da savladamo predrasude koje nam predstavljaju prepreku i svim segmentima.

Ambasador je poručio da će mu Bosna i Hercegovina, te prijatelji koje je stekao u njoj jako nedostajati, ali da će se zalagati da se odnosi između ove dvije zemlje u većoj mjeri razvijaju.

"Do sada sam predstavljao Albaniju kao ambasador u Bosni i Hercegovini, od sada ću moralno predstavljati sve građane Bosne i Hercegovine u Albaniji", zaključio je Gashi.