Regija
0

Alkohol i brzina najčešći uzroci nesreća u regiji

FENA
Vožnja pod utjecajem alkohola i neprilagođena brzina uvjetima na putu glavni su uzroci velikog broja saobraćajnih nesreća koje se događaju u zemljama zapadnog Balkana.

U Hrvatskoj se u prvih šest mjeseci ove godine dogodilo 25.855 saobraćajnih nesreća, u kojima je poginula 301 osoba, dok ih je 1.858 teže i 8.627 lakše povrijeđeno, pokazuju podaci Ministarstva unutarnjih poslova (MUP).

Broj poginulih u prvih šest mjeseci ove godine veći je za 4,9 posto nego u istom periodu lani, dok je broj povrijeđenih manji za 9,7 posto.

Najviše poginulih, 59, bilo je na području Zagreba i zagrebačke županije. Od ukupno 301 poginule osobe - 174 su vozači, 64 putnika i 70 pješaka. Od sedmero djece dvoje su poginuli kao pješaci, a petero kao putnici u vozilima.

S obzirom na to da se turistička sezona tek zahuktava, u naredna dva mjeseca očekuje se veći broj nesreća, pogotovo na području županija na Jadranu, ali i kroz Slavoniju gdje prolazi autoput Zagreb - Beograd, koji je uz autoputeve koji vode ka moru najznačajnija saobraćajnica u zemlji.

Nesreće i gubitke Hrvatska pokušava smanjiti prevencijom, pa se novim izmjenama zakona o saobraćaju, koje su polovinom juna stupile na snagu, za prekoračenje brzine, pijanstvo, vožnju bez dozvole i još neke prekršaje predviđaju novčane kazne i do 15.000 kuna, odnosno više od 2.000 eura, ali i zatvorske kazne do 60 dana, koje će biti dopuna ili zamjena za novčane kazne.

Alternativno su kazne zatvora propisane za šest najtežih prekršaja - prekoračenje brzine za više od 50 kilometara na sat u naseljenim mjestima; odbijanje testiranja na alkohol, lijekove i droge; vožnju s više od 1,5 promila alkohola u krvi; vožnju bez vozačke dozvole ili vožnju pod zabranom.

Zbog novih propisa, 2.000 vozača koji su prikupili devet negativnih bodova na devet mjeseci ostalo je bez vozačke dozvole, a, ukoliko im se to ponovi, morat će ići na vozački ispit.

Iako je dozvoljeno 0,5 promila alkohola u krvi, vozači će, u slučaju i najmanjeg prekršaja, biti strožije kažnjeni ako im se u krvi nađe i promil alkohola. Mladi i profesionalni vozači i dalje se moraju pridržavati "suhog režima" od 0.0 promila.

U Bosni i Hercegovini skoro da ne prođe dan a da nema saobraćajnih nesreća s tragičnim posljedicama. Njihov broj se povećava.

Prema podacima Uprave policije Federacije BiH, u maju se dogodilo 2.496 nesreća, što je za 7,4 posto više nego u istom periodu prošle godine. Poginulo je 14 osoba, 151 je zadobila teške a 542 osobe su zadobile lakše tjelesne povrede.

I u FBiH su najčešći uzroci nesreća neprilagođenost brzine uvjetima puta i vožnja pod utjecajem alkohola.

Najviše vozača stradalo je u dobi od 21 do 24 godine. Od 6.370 kontroliranih vozača 1.637 je upravljalo vozilima pod utjecajem alkohola, dok je 487 osoba upravljalo vozilom bez položenog ispita.

Od 24.352 pregledana vozila iz saobraćaja su zbog tehničke neispravnosti isključena 293 vozila, dok je 681 vozilo u saobraćaju učestvovalo bez važeće registracije.

Bez korištenja sigurnosnog pojasa tokom vožnje otkrivena su 3.599 vozača, a 576 ih je tokom vožnje koristilo mobitel.

U FBiH je zbog nepoštivanja Zakona o sigurnosti saobraćaja podneseno 45 službenih izvještaja, koji su proslijeđeni tužiteljstvima zbog izvršenih krivičnih djela ugrožavanja sigurnosti saobraćaja.

U aprilu 2007. u Makedoniji je donesen novi zakon o sigurnosti u saobraćaju, kojim je uvedeno više novina u vezi s polaganjem vozačkog ispita, pravilima za vozače - početnike, ali i strožije kazne za nepoštivanje propisa.

Za lakše prekršaje, kao što je korištenje mobilnog telefona tokom vožnje, za nepropisno parkiranje i za prekoračenu brzinu kazna je 45 eura; za neupotrebu sigurnosnog pojasa i za nenošenje vozačke dozvole - 20 i za vožnju bez upaljenih farova - 35 eura.

Kod težih prekršaja kazne su drastično veće. Najveća kazna - 400 eura - odnosi se na vožnju pod djelovanjem alkohola. Slijede: prolaženje na crveno svjetlo, vožnja bez dozvole i nepropuštanje pješaka - po 300 eura i 250 eura za pogrešno parkiranje u blizini pješačkog prijelaza.

Uvedena je i kategorija vozač početnik, koja važi za osobe do 21 godine, dok za osobe koje su vozački ispit polagale poslije te dobi ovakav naziv važi u prve dvije godine vozačkog staža. Toj kategoriji nije dozvoljeno da ima ni 0,50 promila alkohola u krvi, što je inače dozvoljena granica za sve ostale, dok u noćnim satima mogu upravljati automobilima samo do maksimalne kubikaže od 75 kilovata i u prisustvu starijeg vozača.

Zbog velikog broja saobraćajnih nesreća u kojima su uglavnom stradali vozači motocikala i bicikala zakonom je zabranjeno vozačima početnicima da upravljaju tim prijevoznim sredstvima između 22.00 i 06.00 sati.

Zakonom je uveden i novi sistem kažnjavanja, pa vozači koji naprave lakši prekršaj mogu birati da li će platiti kaznu na licu mjesta ili će dobiti negativne poene. Limit je 100 kaznenih poena tokom tri godine, poslije čega vozačka dozvola biva oduzeta i vozač mora ponovno polagati ispit te proći period početnika, prenio je Tanjug.

U Makedoniji je novina i što na nekim raskrsnicama ima policajaca u civilu koji digitalnom kamerom registriraju eventualne prekršaje, i to odmah predaju patroli saobraćajne policije, koja na licu mjesta zaustavlja vozače i kažnjava za prekršaje.